Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Μεγαλώνει η αμφισβήτηση για τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία

Από τις κινητοποιήσεις στην Ιταλία ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Από τις κινητοποιήσεις στην Ιταλία ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Μεγαλώνει η λαϊκή αμφισβήτηση απέναντι στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη, και μάλιστα σε δύο κράτη - πυλώνες του ευρωατλαντισμού, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Κι αυτό παρότι και στις δύο αυτές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, που συνθλίβεται από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, παρουσιάζεται συστηματικά ως μια «μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση κλιμακώνει την εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, επιδιώκοντας μεγαλύτερο ρόλο ως «παγκόσμιος παίκτης», και εγκρίνει την παράδοση βαρέως εξοπλισμού στον ουκρανικό στρατό, φθίνει η υποστήριξη του γερμανικού λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία συρρικνώνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση της «Trendbarometer» για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL και NTV: Το ποσοστό μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απρίλη. Το ίδιο διάστημα, το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από 33% σε 44%.

Με βάση τη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες, αν όχι σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 34% δεν θεωρεί ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων - το 70% - εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών, ενώ το 24% θεωρεί ότι χρειάζεται στρατιωτική λύση.

Στην Ιταλία, το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται ενάντια στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα «Tagesschau», επικαλούμενη έρευνα του ιδρύματος «Friedrich Ebert». Το 11% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την 1η Μάη στη «La Stampa», το 46% δήλωνε αντίθετο με την παράδοση βαρέως εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας έχουν οργανώσει αντιπολεμικές διαδηλώσεις ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, όπως και ενάντια γενικότερα στην εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ