Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΩΝ
Ενα ευρώ και κάτι λεπτά!!!

Πρωτοφανής κυβερνητική πρόκληση. Η αποστολή της επιταγής του ΕΛΓΑ κοστίζει πολύ περισσότερο από την ...αποζημίωση του 1 ευρώ και των μερικών λεπτών, που δικαιούνται οι πληγέντες αγρότες

Ενα ολόκληρο ευρώ και κάτι λεπτά θα πάρουν ως ...αποζημίωση παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση πέρσι τον Αύγουστο!

Οχι, δεν πρόκειται για πρόωρο ...πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε για τυπογραφικό λάθος, αλλά για πραγματικότητα, καθώς σε επιταγές είσπραξης που στάλθηκαν από τον ΕΛΓΑ σε ελαιοκαλλιεργητές, αμπελοκαλλιεργητές και καπνοπαραγωγό του χωριού Θεόπετρα Καλαμπάκας Τρικάλων, αναγράφονται ποσά αποζημίωσης ύψους 1,14 και 1,16 και 1,83 και 2,5 ευρώ!!! Για το ...αντικειμενικόν της υπόθεσης να πούμε ότι βρέθηκαν και κάποιες επιταγές με...40,00 ευρώ!!! Για όσους δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με το νέο νόμισμα να πούμε ότι οι ...αποζημιώσεις αυτές είναι από 388 δραχμές μέχρι και 13,5 χιλιάρικα.

Οπως εξήγησε, μιλώντας στο «Ρ» ο Φώτης Μήλιος, διευθυντής του Τμήματος Εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, τα χρήματα αυτά είναι είναι η ...πρώτη δόση για τις αποζημιώσεις. Αποτελούν προκαταβολή που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αποζημίωσης, που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι χαλαζόπληκτοι - «ποιος τη χάρη τους», δηλαδή, και «σε καλή μεριά», καθώς «έχειν λαμβάνειν» άλλα τόσα! Η κοροϊδία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αφορά σε 100 άτομα.

Ο κ. Μήλιος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον ΕΛΓΑ, ισχυριζόμενος ότι είναι λίγοι αυτοί εκ των χαλαζόπληκτων που θα πάρουν τόσο μικρή «αποζημίωση» - παραδέχτηκε, πάντως, ότι εκτός από τους αγρότες της Θεόπετρας, που θα εισπράξουν συνολικά τα... ιλιγγιώδη ποσά των 2,5 ευρώ, ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση - αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς είναι «ηλίου φαεινότερον» πως εν προκειμένω πρόκειται για μια επιχείρηση κοροϊδίας και εξευτελισμού των χαλαζόπληκτων.

Η επισήμανσή του ότι η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται με βάση τις εκτιμήσεις των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ - «μπορεί οι αγρότες να δηλώνουν ότι υπέστησαν μεγάλες ζημιές, αλλά οι εκτιμήσεις των γεωπόνων μετρούν», είπε χαρακτηριστικά - δείχνει πού είναι το πρόβλημα.

Και το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι πολύ κάτω από το ύψος της πραγματικής ζημιάς. Διότι δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το χαλάζι, μεγέθους καρυδιού που έπεσε πέρσι τον Αύγουστο, προκάλεσε ζημιές κόστους ενός ευρώ.

Και, εν πάση περιπτώσει, αν η ζημιά ήταν τόσο μικρή, ας έβρισκε ο ΕΛΓΑ κάποιον άλλο τρόπο ν' αποζημιώσει τους πληγέντες, διότι - όπως και ο ίδιος ο κ. Μήλιος παραδέχτηκε - «τα έξοδα της ταχυδρομικής αποστολής των επιταγών είναι περισσότερα από τα ποσά των αποζημιώσεων». Να σημειώσουμε, δε, επιπρόσθετα ότι και τα έξοδα των εισιτηρίων μεταφοράς των δικαιούχων από την Καλαμπάκα στα Τρίκαλα, για να εισπράξουν τις ...αποζημιώσεις είναι περισσότερα από τα ποσά που αναγράφονται στις επιταγές...

Και, βεβαίως, δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι και με 2 και κάτι ευρώ που θ' αποζημιωθεί ο ελαιοκαλλιεργητής ή ο αμπελοκαλλιεργητής της Θεόπετρας θ' αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά του και θα εξακολουθήσει να καλλιεργεί, με ζήλο και μεράκι το χωράφι του.

Δείγμα πλήρους αφερεγγυότητας

Το ανωτέρω «συμβάν» δείχνει το βαθμό αφερεγγυότητας της κυβέρνησης, όταν υπόσχεται στους αγρότες «έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις», μέσω ΕΛΓΑ, για τις καταστροφές από την κακοκαιρία.

Ειδικότερα δείχνει ότι το «τρίο μπελκάντο» της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας --Δρυς, Αργύρης, Χατζημιχάλης-- είναι από τα πιο αφερέγγυα «σχήματα» που εμφανίστηκαν ποτέ στο υπουργείο Γεωργίας, καθώς δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να υπόσχονται και, «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», να καταπατούν τις υποσχέσεις τους.

Και είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα γίνει και με τις υποσχέσεις --«λόγια πτερόεντα» και «τάματα ανεπίδοτα»-- που έδωσε το εν λόγω «τρίο» για «έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις» στους χιλιάδες παραγωγούς, κτηνοτρόφους, η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο των οποίων υπέστησαν μεγάλη καταστροφή, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στο διάστημα Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002.

Αλλωστε, ήδη φανερώνονται οι υποχωρήσεις από τα υποσχεθέντα, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο υπουργείο Γεωργίας, εκπρόσωποι των αγροτών του Τυρνάβου άκουσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να λέει ότι θα επιλεγεί η διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις αποζημιώσεις --γεγονός που σημαίνει ότι δε θα καλυφθεί το 100% των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο-- κι ότι δεν αποδέχονται το αίτημα για πάγωμα των χρεών και άτοκη δανειοδότηση των πληγέντων παραγωγών.

Η αρνητική στάση της κυβέρνησης έναντι του αιτήματος του αγροτικού κόσμου για έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών από τις κακοκαιρίες και για αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής --μαζί με τις υπόλοιπες αρνήσεις της στο σύνολο των αγροτικών αιτημάτων-- είναι ένας από τους λόγους που εξωθούν τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους και ν' αγωνίζονται όχι μόνο για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων τους, αλλά και γενικότερα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ