Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΕΒΕ μπορούν!

Η αγανάκτηση και η οργή, που προκαλεί στους επαγγελματίες, στους βιοτέχνες και στους μικρεμπόρους η εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι διάχυτες. Δεν είναι λίγο, ο ένας μετά τον άλλον να οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, την ίδια ακριβώς στιγμή που η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα και προκλητικά ποικιλόμορφα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Ούτε μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι σε μια περίοδο που διευρύνεται η φοροκλοπή των λαϊκών εισοδημάτων, μαζί και των δικών τους, οι φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες να μην έχουν τελειωμό.

Η εικόνα μεταφέρθηκε προχτές και από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών της ΓΣΕΒΕΕ, που δεν έμειναν μόνο σ' αυτό. Μετέφεραν και την αγωνιστική διάθεση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος, τη διάθεση για αντίσταση στη συγκεκριμένη πολιτική. Και τόνισαν ότι αυτή η ετοιμότητα, η αγωνιστική διάθεση του κάθε επαγγελματία, των βιοτεχνών, των μικρεμπόρων πρέπει να εκφραστούν από ανάλογες αποφάσεις της ηγεσίας του κινήματος. Της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Αυτές, λόγω της θέσης τους, τόνισαν και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, καλούνται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, διεκδικώντας μια ριζικά διαφορετική πολιτική, χωρίς παζάρια και μασημένα λόγια.

Ωστόσο, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ δέχονται ένα ακόμα καίριο πλήγμα με τα νέα φορολογικά μέτρα, οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών τους οργανώσεων δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Αντίθετα, επιλέγουν για άλλη μια φορά το ρόλο του Δούρειου Ιππου. Βδομάδες τώρα, είτε απέφευγαν να μιλήσουν για κινητοποιήσεις, είτε λέγανε στα λόγια «ναι», αλλά στην πράξη χρονοτριβούν για... διαδικαστικά ζητήματα, προβάλλοντας διάφορες προφάσεις για να αποφύγουν να χρεωθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Απλά, πέταγαν το «μπαλάκι» των αποφάσεων στις ομοσπονδίες, δηλώνοντας γενικά και αόριστα τη... στήριξή τους σε αγωνιστικές αποφάσεις. Λες και θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά όταν οι ΕΒΕ, με αποφάσεις της βάσης, βγαίνουν από μόνοι τους στο δρόμο.

Η απόφαση που πήρε τελικά χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ για πανελλαδική κινητοποίηση μεταξύ 13 και 20 του Μάρτη - που μένει ακόμα να διαπιστωθεί πώς θα οργανωθεί και τι μέτρα θα παρθούν για την επιτυχία της - είναι φανερό ότι πάρθηκε κάτω από την πίεση που δέχονται όλο το τελευταίο διάστημα από την αγωνιστική διάθεση της βάσης και από τους συνεπείς συνδικαλιστές, που στήριζαν και στηρίζουν τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι φανερό ότι οι πλειοψηφίες βρέθηκαν προ τετελεσμένου από ομοσπονδίες μεγάλων περιοχών, που ήδη προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και ζητούν από τις κορυφαίες οργανώσεις τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να διοργανώσουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δείχνει ότι μπορεί να μπει σε τροχιά ανάτασης. Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιβίωσής τους. Μέσα από την καλύτερη οργάνωση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που από κοινού συνθλίβονται κάτω από το βάρος της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ