Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οφειλόμενη αναφορά

Παραμονές της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα, δυνάμεις του Α` Σώματος του ΕΛΑΣ της Αθήνας - 4ο Σύνταγμα της ΙΙ Ταξιαρχίας - είχαν αναπτυχθεί στη γραμμή από τη Δημαρχία της Αθήνας, ως τις προσβάσεις της πλατείας της Ομόνοιας.

Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η οδός Σωκράτους, όπου λειτουργούσαν τα «σπίτια του έρωτα», οι γυναίκες των οποίων είχαν «επιταχθεί», ως σκεύη ηδονής για την εξυπηρέτηση των στρατευμάτων κατοχής. Τα σπίτια αυτά είχαν ειδική σήμανση στην πρόσοψή τους, που απαγόρευε την είσοδο σε άλλους, εκτός από τους Γερμανούς. Οι ταλαίπωρες αυτές γυναίκες ένιωθαν τη διπλή εκμετάλλευση και από τα ντόπια καθάρματα των προαγωγών και σωματεμπόρων και από την τευτονική κτηνωδία που έπαιρνε σαδομαζοχιστικές διαστάσεις, ως ενός ακόμη συνοδευτικού στοιχείου του Τρίτου Ράιχ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με τη μεθοδικότητα που τους χαρακτήριζε, τα ναζιστικά στρατεύματα είχαν στη διάθεσή τους και τα «κεραυνοκόριτσα» (Μπλιτς Μέιτχεν), που τα χρησιμοποιούσαν, όχι μόνο για την ερωτική ψυχαγωγία, αλλά και ως μηχανές αναπαραγωγής της «καθαρής αρίας ράτσας»! Το ιστορικά, όμως, καταγραμμένο είναι ότι οι έγκλειστες των «σπιτιών του έρωτα», της οδού Σωκράτους και άλλων περιοχών της κατοχικής περιόδου, ένιωσαν διπλά την απαλλαγή από τις αλυσίδες της στρατευμένης πορνείας, όταν έφυγαν οι δεσμώτες τους.

Ετσι, όταν ήρθε η απελευθέρωση - και όπως έγινε κατά την έφοδο στη Βαστίλλη, οι γυναίκες αυτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας και διεκδικώντας και τη δική τους απελευθέρωση από μια κοινωνία, που, κάτω από διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, αναπαράγει «το αρχαιότερο επάγγελμα» κατά τον εύστοχο στίχο: «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και του μοιάζω».

Διαφορετική, βέβαια, περίπτωση, οι πόρνες πολυτελείας, που συνεργάστηκαν προδίδοντας και προπηλακίστηκαν, τότε κουρεμένες, στους δρόμους της Γαλλίας και αλλού.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ