Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση μνήμης στον Κ. Καραγιώργη

Μια εκδήλωση - απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του κομμουνιστή Κώστα Καραγιώργη - διευθυντή και «ψυχή» του «Ριζοσπάστη» και στην -παρούσα στην εκδήλωση- συντρόφισσά του Μαρία Καραγιώργη, πραγματοποίησαν χτες στην κατάμεστη Παλαιά Βουλή, οι εκδόσεις «Προσκήνιο». Αφορμή της εκδήλωσης, η έκδοση των βιβλίων του Κώστα Καραγιώργη «Γύρω από το Δεκέμβρη» και «Από τη Βάρκιζα στον εμφύλιο» (για άρθρα και κείμενά του) και της Μαρίας Καραγιώργη «Μέχρι την απόδραση» και «Από μια σπίθα ξεκίνησε...».

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο εκδότης Αγγελος Σιδεράτος σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η έκδοση βιβλίων του Κώστα και της Μαρίας Καραγιώργη. Ο Γιάννης Διακογιάννης - συντονιστής της εκδήλωσης - χαρακτήρισε τον Κ. Καραγιώργη «έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους του 20ού αιώνα» και συνέκρινε την Μ. Καραγιώργη με την «Πασιονάρια» Ντολόρες Ιμπαρούρι.

Ο Τάκης Τσίγκας, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», αναφερόμενος στην «ξεχωριστή προσωπικότητα, τις μεγάλες ικανότητες, το ανοιχτό και ανήσυχο πνεύμα, την πολύπλευρη μόρφωση» του Κ. Καραγιώργη, που 15χρονος εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ, τόνισε: «Στο πρόσωπό του εκφράζεται η αντικειμενικά δύσκολη και βασανιστική πορεία προσέγγισης της ελληνικής διανόησης, με την επαναστατική, μαρξιστική κοσμοθεωρία και η ανιδιοτελής προσφορά της στη μαχόμενη εργατική τάξη και το κόμμα της». Ο Τ. Τσίγκας σημείωσε τις μεγάλες αρετές και ικανότητες που επέδειξε ο Κ. Καραγιώργης δουλεύοντας στο εξωτερικό μέχρι το 1936, ως καθοδηγητής της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλία, ως διευθυντής του «Ριζοσπάστη» μετά την απελευθέρωση, ως στρατηγός του ΔΣΕ. Σημείωσε και τη «σύγκρουσή του με την ηγεσία και τον προσωπικό του φίλο Ν. Ζαχαριάδη», τότε που «τα βαριά χτυπήματα της αντίδρασης σκοτείνιασαν τον ουρανό» και το «κλίμα των διάχυτων υποψιών και της "πρακτορολογίας" σφράγισαν το τραγικό τέλος του».

Οποιος, όμως, χωρίς εθελοτυφλία και σκοπιμότητα, κάνει την τελική αποτίμηση του τι ήταν ο Καραγιώργης, θα συμφωνήσει με τον Τ. Τσίγκα, ο οποίος θύμισε τα λόγια της Μαρίας Καραγιώργη: «Ο Κώστας Καραγιώργης ήταν πριν απ' όλα ένας μπολσεβίκος και ο μόνος αγώνας με τον εαυτό του ήταν να γίνει καλός μπολσεβίκος. Ούτε ο ίδιος συγχωρούσε στον εαυτό του τις αμφισβητήσεις, αμφιβολίες, διαφωνίες και αντιρρήσεις, αλλά δεν μπορούσε και να μην τις έχει. Είχε πάντα τύψεις ότι δεν είναι τέλειος μπολσεβίκος, όπως θα ήθελε να είναι...».

Τις κομμουνιστικές αρχές, τις δημοσιογραφικές αρετές και την αγωνιστική προσφορά του Κ. Καραγιώργη ανέδειξαν οι σεβαστικές ομιλίες του «μαθητή» του στο «Ριζοσπάστη», Μανόλη Γλέζου και του Αναστάσιου Πεπονή. Η ομιλία του Χρήστου Πασαλάρη, και ιδίως του Γιάννη Βούλτεψη, αντί τιμής στον Καραγιώργη, περί άλλα τύρβασαν...

Συγκινητικές μνήμες από τη μακρόχρονη γνωριμία της με την Μαρία Καραγιώργη «διηγήθηκε» η επιμελήτρια του βιβλίου της «Από μια σπίθα ξεκίνησε...», Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφάλου. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» της Μαρίας Καραγιώργη, η οποία ένιωσε ότι η εκδήλωση «ζωντάνεψε τον σύντροφό της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ