Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ακρίβεια στην Ενέργεια έχει τη σφραγίδα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Eurokinissi

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που επιχειρούν να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες για την ακρίβεια στις τιμές της Ενέργειας, κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απαντώντας στον δικομματικό καβγά για το θέμα στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα αναφέρουν ως αιτίες την αισχροκέρδεια και την κυβέρνηση για τις υψηλές τιμές, αλλά δεν είναι μόνο αυτές, σημείωσε. Οι αιτίες είναι διαχρονικές και εστιάζονται στην πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ευρωενωσιακή πολιτική, που ξεκίνησε στη χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του '90, με σκανδαλώδη υποστήριξη με δεκάδες δισ. ευρώ των αρπακτικών της «πράσινης» Ενέργειας, με ρήτρα ρύπων για να καταστεί ο λιγνίτης ακριβό καύσιμο και να προχωρήσουμε στην υποκατάστασή του από τις ΑΠΕ και το εισαγόμενο φυσικό αέριο, για να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση και να καταστεί το φυσικό αέριο «στρατηγικό καύσιμο μετάβασης». Είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής από το 2014 και το χρηματιστήριο Ενέργειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υψηλή έμμεση φορολογία, είναι η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», που εξυπηρετεί τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα πανάκριβο ενεργειακό εμπόρευμα.

Σε αυτές τις πολιτικές, συμπλήρωσε, πρέπει να προστεθούν και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών τους, που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η «επόμενη μέρα» θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού οι προτάσεις της ΕΕ για «πράσινες επενδύσεις» και απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αντικατάστασή του από το ακριβότερο αμερικανικό LNG, θα κρατήσουν στα ύψη τις τιμές της Ενέργειας και τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα μάλιστα από την εξέλιξη του πολέμου.

Αυτές οι πολιτικές, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, έχουν τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ και οι προτάσεις ανακούφισης που έχουν διατυπώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι προς όφελος του λαού, καθώς οδηγούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας μέσα από την κρατική παρέμβαση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το θάρρος ούτε να μιλήσει για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά παραπέμπει σε ό,τι πουν τα δικαστήρια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ - κατέληξε - προτείνει την αξιοποίηση του λιγνίτη μέσα από την κατάργηση των τελών ρύπων, την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ευρωενωσιακές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του χρηματιστηρίου Ενέργειας και ρύπων και των έμμεσων φόρων, που επιβαρύνουν παραπέρα τις τιμές ρεύματος και καυσίμων. «Αυτή είναι μια πολιτική που μπορεί να ανακουφίσει τον λαό, ρίχνοντας τα βάρη σε αυτούς που πραγματικά φταίνε - και φταίει το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας και οι πολιτικές της ΕΕ, που εφαρμόστηκαν κατά γράμμα από όλες τις κυβερνήσεις», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ