Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση του ανυποχώρητου αγώνα, στον συντονισμό και την κοινή δράση

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς μπροστά στις εκλογές αντιπροσώπων για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων
Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων
«Το δίκιο και τη δύναμη έχουμε οι πολλοί! Βαδίζουμε μαζί στον αγώνα! Για αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη δουλειά, ζωή με δικαιώματα! Για τη μόρφωση των μαθητών και την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου!». Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στο κάλεσμα που απευθύνει για ενίσχυσή της μπροστά στις Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές των Συλλόγων για αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και σημειώνει:

«Συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των Συλλόγων. Τώρα μιλάμε εμείς, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Μέσα από τα σωματεία μας διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεση των εργαζομένων. Αλλάζουμε την κατάσταση στην Ομοσπονδία.

Υπερασπιζόμαστε τις διά ζώσης διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων και των εκλογών, με βάση τα καταστατικά των Συλλόγων και της ΔΟΕ. Ακυρώνουμε κάθε απόπειρα της κυβέρνησης και των "λαγών" της να μετατρέψουν τα σωματεία σε "ηλεκτρονικές πλατφόρμες".

Αρκετές θυσίες έχουμε κάνει, οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή!

-- Καταδικάζουμε την πολιτική της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Δεν ανεχόμαστε να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο και να μετακινηθούμε. Δεν πάει άλλο να τελειώνει ο μισθός πριν τελειώσει ο μήνας. Φτάνει πια με το ηλεκτροσόκ της ΔΕΗ.

-- Υψώνουμε τη φωνή ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην εμπλοκή της Ελλάδας. Δεν αποδεχόμαστε το αιματοκύλισμα των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία. Είμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς της περιοχής. Εκφράζουμε την οργή μας για τις ντροπιαστικές εικόνες των βουλευτών όλων των κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου, που χειροκρότησαν, είτε όρθιοι είτε καθιστοί, τους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ.

-- Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στη στρατηγική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως "κόστος", ενώ την ίδια στιγμή δίνει δισεκατομμύρια σε "πράσινους" και "ψηφιακούς" ομίλους και ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

-- Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που θεωρεί την "ελαστική" απασχόληση μονόδρομο για την "κάλυψη" των κενών.

-- Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά και τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Γιατί η χαρά της καθημερινής διδασκαλίας συνθλίβεται από τον τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο "εργασιών", άσχετων με τη δουλειά μας στην τάξη. Οι δείκτες της "αξιολόγησης", τα κουτάκια, οι φόρμες που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, η στροφή του περιεχομένου της διδασκαλίας στις εφήμερες δεξιότητες, εις βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης, η πίεση, μέσα από διάφορες οδούς, ώστε να κατηγοριοποιήσουμε τους μαθητές μας σε αυτούς που "παίρνουν τα γράμματα και στους άλλους", στόχο έχουν μια νέα γενιά χωρίς δικαιώματα, μονίμως ανασφαλή και ευάλωτη.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί παλέψαμε συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας, υψώσαμε ανάστημα. Νικήσαμε!

-- Μέσα στην πανδημία, χωρίς καμία στήριξη, σταθήκαμε στο πλευρό των μαθητών μας με όλα τα μέσα. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη χιλιάδων γονιών. Ανεβάσαμε το κύρος του κλάδου.

-- Κρατήσαμε όρθια τα σχολεία, απέναντι στα ανύπαρκτα μέτρα, στα πρωτόκολλα - λάστιχο, στην πλήρη εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής και το αντιδραστικό αφήγημα της "ατομικής ευθύνης" που αξιοποιήθηκε για να καλύψει την ταξική επιλογή να μην ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να μην παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά να πριμοδοτηθούν ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

-- Δεκάδες Σύλλογοι και ΕΛΜΕ, μαζί με άλλα σωματεία, ακυρώσαμε στην πράξη την καταστολή και τις απαγορεύσεις, πετάξαμε στα σκουπίδια τον νόμο για τις διαδηλώσεις. Μπήκαμε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής του λαού βροντοφωνάζοντας ότι "κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή", όταν κάποιοι έκαναν πλάτη στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι "θα λογαριαστούμε μετά", όταν ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριζαν ότι "είναι τρέλα οι διεκδικήσεις μέσα στην πανδημία".

-- Η περήφανη στάση του κλάδου στις εκλογές - παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που σήμερα λοιδορείται από στελέχη της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, ήταν παρακαταθήκη για όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα!

-- Με τους αγώνες όλων των προηγούμενων ετών, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, επιβάλαμε τους μόνιμους διορισμούς. Κερδίσαμε 3,5 μήνες άδεια ανατροφής για τους αναπληρωτές, επιπλέον άδεια για μακροχρόνιες ασθένειες κ.ά. Οταν ο κλάδος ενώθηκε κάτω από τον στόχο της "μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών", ο αγώνας μας έγινε αποτελεσματικός. Αυτό το δίκαιο αίτημα ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισαν "λαϊκίστικο", ενώ οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ το υπονόμευσαν με τη θέση για διορισμούς με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή την παλαιότητα.

-- Αφήσαμε στα χαρτιά την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση για αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών, παρά την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που εξαπέλυσαν συγκεκριμένες δυνάμεις. Συντονίσαμε τη δράση δεκάδων Συλλόγων για το αίτημα της εξίσωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

-- Ακυρώσαμε την αντιπαιδαγωγική απόφαση να μπουν κάμερες στις τάξεις για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος.

-- Με τη συμμετοχή μας σε ποσοστό 95% στην απεργία - αποχή από την "αξιολόγηση", σταθήκαμε παλικαρίσια απέναντι στην κατηγοριοποίηση και την παραπέρα υποβάθμιση του σχολείου. Πάνω από 100.000 απεργοί εκπαιδευτικοί κατεβήκαμε στους δρόμους, στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης!

Καταθέσαμε αγωνιστικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα, τις παλέψαμε στην πράξη. Συμβάλαμε στην επιτυχία όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων. Ενημερώσαμε για όλα τα ζητήματα, αναδείξαμε τις πραγματικές στοχεύσεις των αλλαγών στην Εκπαίδευση.

Δεν ξεχνάμε ότι, την πιο κρίσιμη στιγμή, στην κορύφωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική "αξιολόγηση", της μεγαλύτερης απεργίας των τελευταίων ετών στον κλάδο, στις 11/10/2021, η πλειοψηφία στη ΔΟΕ (ΔΑΚΕ - ΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΔΗΣΥ) τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας.

ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) έκαναν πολιτική επιλογή να σταματήσουν την απεργία - αποχή με πρόσχημα την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η ΔΗΣΥ, βασιλικότερη του βασιλέως, στάθηκε εξαρχής υπέρ της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως.

Η στάση τους βοήθησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ να κλείσει ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο αντιπαράθεσης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να μεταθέσει τη συζήτηση στην κυβερνητική εναλλαγή και να κρύψει ότι η ΝΔ εφάρμοζε τον νόμο 4547 (Γαβρόγλου). Ολα αυτά δεν ξεχνιούνται, δεν παραγράφονται!

Μεγάλες ευθύνες έχει ο χώρος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Ταυτίστηκαν με ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) στα παραπάνω. Χωρίς τη δική τους ψήφο στις 10/10/2021, η έκβαση του αγώνα θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ενώ έφεραν στη ΔΟΕ τα "ενιαία κείμενα", στη συνέχεια τα κατήγγειλαν σε πολλά σωματεία, σπέρνοντας συγχύσεις και ηττοπάθεια. Σε κάποια λίγα σωματεία προχώρησαν σε προκήρυξη απεργίας - αποχής, για να καλύψουν τις δικές τους αντιφάσεις, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και οργάνωση, ακυρώνοντας την προσπάθεια να αξιοποιηθεί αυτό το όπλο με ενιαίο τρόπο.

Οι εκλεγμένοι με την "Αγωνιστική Συσπείρωση" παλέψαμε για επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής, ενιαία και πανελλαδικά από ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, ανεξαρτήτως δικαστικών αποφάσεων. Στηρίξαμε κάθε συλλογική προσπάθεια ο κλάδος να σταθεί όρθιος και συσπειρωμένος με όλες τις μορφές πάλης. Υπερασπίσαμε τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων. Παλέψαμε ενάντια στις διώξεις.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί είμαστε νικητές!

Ακυρώσαμε, απονομιμοποιήσαμε τα κυβερνητικά σχέδια. Γίναμε πιο έμπειροι για τις μάχες που έρχονται. Η καλύτερη απάντηση στον κυβερνητικό και καιροσκοπικό συνδικαλισμό είναι η συμμετοχή στις ΓΣ και τις εκλογές για να αλλάξει ρότα το κίνημα! Για συνδικάτα που δεν θα εξωραΐζουν την κυβέρνηση, δεν θα αποτελούν όχημα για κυβερνητικές εναλλαγές, δεν θα γίνονται το μακρύ χέρι της διοίκησης μέσα στα σωματεία. Δεν θα πραγματοποιούν αγώνες που ίσα ίσα θα "γραντζουνούν" έναν υπουργό ή μια κυβέρνηση σπέρνοντας αυταπάτες για έναν καλύτερο κυβερνητικό διαχειριστή ή κάποιον "σωτήρα" που θα δώσει λύσεις στα προβλήματά μας.

Χρειαζόμαστε κίνημα που θα επιδιώκει τη συμπόρευση και τη συμμαχία με τους γονείς, με όλους τους κλάδους εργαζομένων

Απέναντι στη μοιρολατρική αποδοχή των αντεργατικών νόμων, που καλλιεργούν ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ), υπάρχει ο δρόμος που άνοιξαν Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΟΕΝΓΕ, ΟΣΥΑΠΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ, Τρόφιμα - Ποτά, Φάρμακο κ.ά.) αγνοώντας τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τις αρχαιρεσίες, άλλων συνδικάτων (ΟΑΕΔ, τρόλεϊ, λιμενεργάτες Πειραιά κ.ά.) που πραγματοποίησαν με επιτυχία απεργίες που τα δικαστήρια χαρακτήριζαν παράνομες. Είναι η νίκη των οικοδόμων που κατάφεραν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις έως 38% στους μισθούς.

Η ελπίδα βρίσκεται στην πλευρά του ανυποχώρητου αγώνα, του συντονισμού και της κοινής δράσης των συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως εκφράστηκε π.χ. στη μεγαλειώδη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, στις 5/10/2021. Οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να δυναμώσει αυτό το μέτωπο». Η ΑΣΕ κλείνει με το κάλεσμα πάλης για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και του Μισθολογικού Κλιμακίου, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, μείωση τιμών σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα. Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, να επιστρέψουν όλες οι αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Για χρηματοδότηση της Παιδείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Να μη γίνουν τα σχολεία επαίτες και κυνηγοί χορηγών. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Για να καταργηθούν οι διατάξεις των νόμων Κατρούγκαλου - Βρούτση που οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στα 67 τους χρόνια να κάνουν μάθημα στα εγγόνια τους, μείωση μαθητών ανά τμήμα και μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που όξυνε η πανδημία, πλήρη στελέχωση των σχολείων και κάθε ειδικότητα να διδάσκει το επιστημονικό της αντικείμενο. Ενάντια στις πανελλαδικές εξετάσεις τύπου PISΑ, για να μείνει στα χαρτιά η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση».

«Ο δρόμος του αγώνα είναι που φέρνει αποτελέσματα και ανοίγει προοπτική για γενικότερες ανατροπές! Θέλουμε συνδικάτα που θα τον βαδίζουν!», τονίζει η ΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ