Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Oύτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους

Να μη γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το δικαίωμα στη δουλειά και τον μόχθο που τους οφείλεται, ήταν το πνεύμα που κυριάρχησε στην κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Χαλκίδα.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση διατράνωσαν για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης και να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

Αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο αγώνας με δυναμικές παρεμβάσεις και πολύμορφες δράσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα είναι και η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και απάντησε σε ερωτήσεις των εργαζομένων.

Απέφυγαν την παγίδα και συνεχίζουν τον αγώνα

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Λάρυμνας, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Σωματείων που πήραν τον λόγο, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση, που τόσο καιρό αποφεύγει να συζητήσει πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων, λίγες ώρες πριν το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων παρουσίασε μία δήθεν καλύτερη πρόταση.

Τόνισαν ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλησε να αιφνιδιάσει και να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, οδηγώντας τους να συναινέσουν στις απολύσεις τους με τους όρους και την πρόταση της κυβέρνησης. Μια πρόταση που έχει απορριφθεί ομόφωνα από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων και διαμορφώνει προϋποθέσεις για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Εκτιμήθηκε ότι σωστά απορρίφθηκε, δικαιώνοντας τις θέσεις των εργαζομένων και εκθέτοντας την κυβέρνηση για τις προσχηματικές διαδικασίες διαβούλευσης, αναγκάζοντάς την να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που κερδίζουν και να συνεχίσουν τον αγώνα και την πίεση στην κυβέρνηση, για συνέχιση του διαλόγου με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει. Επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις θέσεις των εργαζομένων, που διασφαλίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και θα αυξηθεί η παραγωγή, όπως η επαναπρόσληψη από τον ειδικό εκκαθαριστή, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όλων των εργαζομένων.

Τονίστηκε ακόμα ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα πρέπει να συνδυαστεί με πίεση προς την κυβέρνηση για παρεμβάσεις συντήρησης στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με ασφάλεια. Επίσης, ότι θα πρέπει να αναδειχθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και την εγκατάλειψή της την ώρα που η τιμή του νικελίου έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ