Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ
Κάτω από το όριο ασφαλείας η λειτουργία, συνθήκες εξόντωσης για το προσωπικό

Περισσότερες από 700 οι κενές οργανικές θέσεις, χιλιάδες οφειλούμενες μέρες ανάπαυσης

Η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας» και η «πλημμυρίδα προσλήψεων» που αναμασά η κυβέρνηση αντανακλώνται με τραγικό τρόπο και στο μεγαλύτερο ορθοπαιδικό νοσοκομείο και κέντρο τραύματος στην Ελλάδα.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο 45 μόνιμοι εργαζόμενοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 38 ήταν νοσηλευτές. Κι αυτό το νοσοκομείο όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά ούτε καν αντικαταστάθηκαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν.

Σήμερα το νοσοκομείο μετρά ...736 κενές οργανικές θέσεις, 90 εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και κατά μέσο όρο το προηγούμενο διάστημα 25 εργαζόμενους θετικούς στον Covid σε καραντίνα. Πάνω από 391 είναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών, τουλάχιστον 106 οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, 83 κενές παραϊατρικού προσωπικού, μόλις το 40% των θέσεων μηχανικών και τεχνικών καλύπτονται (υπηρετούν 31 σε σύνολο 52 θέσεων), 121 κενές οργανικές θέσεις στη διοικητική υπηρεσία και 28 στη διοικητική γραμματεία.

Την ίδια στιγμή, το ΚΑΤ με ελάχιστο (σε σχέση και με το ανεπαρκές οργανόγραμμα, πολύ περισσότερο δε με τις πραγματικές ανάγκες) και εξουθενωμένο προσωπικό καλείται σε καθημερινή εφημέρευση, 24ωρη λειτουργία των χειρουργείων, με 21 κλίνες γενικής ΜΕΘ και 7 ΜΑΦ, 49 κλίνες Covid, 30 κλίνες ΜΕΘ Covid και πάνω από 530 ορθοπαιδικές, παθολογικές και άλλες χειρουργικές κλίνες!

«Ολα τα τμήματα λειτουργούν κάτω από το όριο ασφάλειας, με αποτέλεσμα την επισφάλεια στην υποδοχή και τη νοσηλεία των χιλιάδων ασθενών που εξυπηρετεί το νοσοκομείο, οδηγώντας στην εργασιακή εξόντωση τους εργαζόμενους, παραβιάζοντας κάθε άρθρο της εργατικής νομοθεσίας όπως αυτό της 5ήμερης εργασίας και 8ωρης εργασίας το 24ωρο. Εφαρμόζονται: Μονοβάρδιες, διπλοβάρδιες, χωρίς την απαραίτητη ανάπαυση των 11 ωρών, εξαήμερα εργασίας, υπερέκθεση στον ιό Covid. Oι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ και την κλινική Covid είναι υποχρεωμένοι να είναι εκτεθειμένοι στον ιό 8 ώρες (από 4 στα προηγούμενα κύματα). Υπερεφήμερευση για τους γιατρούς στις ΜΕΘ αλλά και σε ορθοπαιδικές κλινικές», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ σε έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας, τις διοικήσεις της 1ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου, προειδοποιώντας για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τους νοσηλευόμενους.

Στο προσωπικό οφείλονται πάνω από 8.000 μέρες ανάπαυσης!

Αποκαλυπτικό της εργασιακής εξόντωσης και των επισφαλών συνθηκών νοσηλείας είναι η συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων ημερών ανάπαυσης που προέρχονται από οφειλές δεδουλευμένων ημερών και ημερών κανονικών αδειών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει το Σωματείο: Στο νοσηλευτικό τμήμα των χειρουργείων οφείλονται 3.558 ρεπό! Στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων οφείλονται οι κανονικές άδειες και οι άδειες κλειστού χώρου (π.χ. χειρουργεία, ΜΕΘ, ΤΕΠ κ.ά.) του 2021 και 2022. Αθροιστικά οφείλονται πάνω από 8.000 μέρες ανάπαυσης! Οι νοσηλευτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν πάρει καν τις κανονικές άδειες για το 2021. Ούτε λόγος για τις άδειες του τρέχοντος έτους...

Στο μεταξύ, μέρος των ελλείψεων σε όλες τις υπηρεσίες καλύπτονται με 352 εργαζόμενους με διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κ.ά.), οι οποίοι αναμένεται να απολυθούν διαδοχικά από τις 30 Ιούνη μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες αρνούνται το αίτημά μας για τη μονιμοποίησή τους».

«Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε "χορτάσει" χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τίποτα θετικό να περιμένουμε από τις "δεσμεύσεις" τους. Γνωρίζουμε ότι ευθύνονται για τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζουν το "νέο ΕΣΥ" με νοσοκομεία - επιχειρήσεις, ασθενείς πελάτες και εργαζόμενους με διαλυμένα δικαιώματα. Γνωρίζουμε ότι για να εξοικονομήσουν κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, "πετσόκοψαν" τους μισθούς μας, κατάργησαν τα επιδόματα εορτών και αδείας και μας επέβαλαν ΕΝΦΙΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης και αυξήσεις στο ΦΠΑ.

Γνωρίζουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, παρόλο που με τον πιο τραγικό τρόπο αποδείχθηκε ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, χωρίς αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας», αναφέρει το Σωματείο.

Από την άλλη, σημειώνει πως «ό,τι κατέκτησαν οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι, το κατάφεραν με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, σε σύγκρουση με τα κηρύγματα "ρεαλισμού" και υποταγής, μακριά από "σωτήρες", παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση της πάλης τους».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες εξουθένωσης απαιτούν να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων και των ειδικευόμενων νοσηλευτών, να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού, όπως και άμεσα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ