Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Στις 5 μ.μ. στα Προπύλαια το κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας
  • Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη από φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ

«Καμία σκέψη για είσοδο της αστυνομίας στις σχολές μας», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι που σήμερα στις 5 μ.μ. προχωρούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Απαντούν έτσι στο οργανωμένο σχέδιο για ένταση της καταστολής, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει πράξη τον νόμο που φέρνει την αστυνομία μέσα στις σχολές, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οικονομικού, Φυσικού ΕΚΠΑ, Παντείου, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, που στις αποφάσεις τους καταγγέλλουν «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, με την αξιοποίηση προβοκατόρικων ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους αγώνες μας, με στόχο την ένταση της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς» και τονίζουν: «Ετσι φαντάζεται η κυβέρνηση το "σύγχρονο, ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο", ανοιχτό στην καταστολή και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, στη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών. Οσο κλιμακώνεται η αντιεκπαιδευτικη πολιτική, με την υποχρηματοδότηση των σπουδών μας, την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, την απαξίωση πτυχίων, τόσο θα οξύνεται και ο κρατικός αυταρχισμός για να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης. Αυτές οι απαράδεκτες εικόνες συμπληρώνονται με την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διαρροές για επιτάχυνση της εισόδου της στις σχολές, ακόμα και πριν τις φοιτητικές εκλογές».

Ξανά χτες στους δρόμους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, απαντώντας στην επιχείρηση καταστολής και συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος και στην αστυνομοκρατία που επικρατεί στο Ιδρυμα εδώ και τρεις βδομάδες.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς το Αγαλμα Βενιζέλου μέσω Εγνατίας, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της καταστολής, όπως «Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές» και «Η καταστολή δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει».

Εκεί διαβάστηκε από την ντουντούκα η απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Νομικής και Εικαστικού του ΑΠΘ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ξέρουν ότι η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν! Γι' αυτό εντείνουν την καταστολή, που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ολοένα και συχνότερη είσοδος των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους, έρχεται να διασφαλίσει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών. Ερχεται να περιφρουρήσει τις συγχωνεύεις και τα λουκέτα σε διάφορα Τμήματα, όπως τα ξενόγλωσσα και οι Παιδαγωγικές Σχολές, τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα». Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδια έντασης της καταστολής

«Καταρρίπτονται όλα τα προσχήματα!», τονίζει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και προσθέτει πως «μαζί με τους Συλλόγους των φοιτητών, των υπόλοιπων εργαζομένων, θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδια έντασης της καταστολής. Πιο δυναμικά θα διεκδικήσουμε ασφαλή και σύγχρονα πανεπιστήμια, που θα λειτουργούν με επίκεντρο τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήριο και συναυλία ενάντια στην ένταση της καταστολής και το «Πανεπιστήμιο ΑΕ» (2022-09-23 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή (2022-09-14 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην καταστολή (2022-09-13 00:00:00.0)
Ηχηρή καταδίκη των σχεδίων εμπέδωσης κλίματος αστυνομοκρατίας (2022-04-21 00:00:00.0)
Απρόκλητη παρουσία αστυνομικών και εκτεταμένη χρήση χημικών (2022-04-19 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (2021-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ