Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κονδύλια και κινήσεις των ΗΠΑ για παρέμβαση με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

Υπουργική σύνοδος του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ πραγματοποιήθηκε χτες το Μαρόκο, ωστόσο το βάρος δόθηκε στις οργανώσεις τζιχαντιστών στην υποσαχάρια Αφρική, όπως το «Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής» και η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ». Με πάτημα τη δράση τέτοιων τζιχαντιστικών οργανώσεων, που δίνουν πρόσχημα για πολυποίκιλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι θέλουν να δαπανήσουν περίπου 120 εκατ. δολάρια ως «βοήθεια» προς την υποσαχάρια Αφρική, ώστε «να παρεμποδίσει, να συλλάβει, να δικάσει και να καταδικάσει τους τρομοκράτες».

Ο διεθνής συνασπισμός για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» «δεσμεύτηκε» να συνεχίσει τον αγώνα κατά της εντεινόμενης απειλής των τζιχαντιστών στην Αφρική και της αναβίωσης της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην υπουργική σύνοδο του συνασπισμού συμμετείχαν περίπου 40 υπουργοί Εξωτερικών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, που θα ήταν οικοδεσπότης της συνόδου μαζί με τον Μαροκινό ομόλογό του Ν. Μπουρίτα, αντικαταστάθηκε από την Βικτόρια Νούλαντ, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Χρηματοδότηση ΜΚΟ «για τη Συρία»

Ποσό 808 εκατ. δολαρίων ως «βοήθεια στη Συρία» και σε Σύρους πρόσφυγες σε χώρες της περιοχής ανακοίνωσε προχτές το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχοντας στην 6η διεθνή σύνοδο δωρητών στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της ΕΕ. Στο πλαίσιο της συνόδου δόθηκαν υποσχέσεις συνολικά για 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,53 δισ. θα δοθούν από την ΕΕ.

Τα ποσά αυτά δεν αφορούν τη συριακή κυβέρνηση, αλλά ΜΚΟ και οργανώσεις που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις επέμβασης στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ