Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παρεμβάσεις στη διαμεσολάβηση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Συνάντηση με τους ομολόγους του από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αναμενόταν να έχει χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, Αραράτ Μιρζογιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, αντίστοιχα, στο Ντουσάμπε (πρωτεύουσα Τατζικιστάν) όπου βρίσκονταν όλοι για τη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ - συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν).

Ο Λαβρόφ μίλησε για «καλή ευκαιρία» να εξεταστούν οι ανακοινώσεις που οι τρεις πλευρές έχουν κάνει επίσημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς οι αντιπαραθέσεις στον Καύκασο επανέρχονται στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, με φόντο και τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν, καταγγέλλοντας λάθος «συμβιβασμούς» με την αζέρικη ηγεσία.

Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ επέλεξε να επισημάνει το «νέο επίπεδο» στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις της Μόσχας με το Μπακού, μίλησε για «λαμπρές εκδηλώσεις» που ετοιμάζονται ενόψει της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων αλλά και την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών, για την οποία είπε ότι έγιναν συναντήσεις και το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτική της προσπάθειας της Μόσχας να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών είναι η συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στη Μόσχα, στις 16-17 Μάη, όπως ανακοίνωσε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν. Οι αντιπροσωπείες θα αφορούν μέλη Επιτροπών που έχουν δημιουργήσει οι δύο κυβερνήσεις ειδικά για τη οριοθέτηση των συνόρων και την ασφάλεια σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ