Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ούτε βήμα πίσω στην πάλη για τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της επιχείρησης

Αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους δηλώνουν οι εκπρόσωποι των Σωματείων και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, απορρίπτοντας τις παγίδες για αποδοχή και συναίνεση στις απολύσεις τους.

Με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα Σωματεία κατά της διαδικασίας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις να αναβάλλεται μέχρι τις 17 Ιούνη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, εκτός από παράταση παραμονής στην εργασία τους, κερδίζουν παράλληλα περισσότερο χρόνο για να οργανώσουν τη στάση και τον αγώνα τους, για να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων τους, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της βδομάδας στη Χαλκίδα, οι εκπρόσωποί τους και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μη γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το δικαίωμα στη δουλειά και τον μόχθο που τους οφείλεται.

Ξεκαθαρίζουν ότι μπροστά στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και στην άρνησή της να συζητήσει πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η συνέχιση του αγώνα, αλλά και της πίεσης για συνέχιση του διαλόγου. Χαρακτήρισαν μάλιστα υποκριτική την κίνηση της κυβέρνησης να παρουσιάσει λίγες ώρες πριν από το δικαστήριο μία δήθεν καλύτερη πρόταση, η οποία στην ουσία ήταν πανομοιότυπη με την πρόταση που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει ομόφωνα μέσα από Γενικές τους Συνελεύσεις.

Τόνισαν ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλησε να αιφνιδιάσει και να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, οδηγώντας τους να συναινέσουν στις απολύσεις τους με τους όρους και την πρόταση της κυβέρνησης, διευκολύνοντας έτσι τους σχεδιασμούς της. Εκτιμήθηκε ότι σωστά απορρίφθηκε αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ αναδείχθηκε ότι η κίνησή της να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων δικαιώνει τους εργαζόμενους και τα Σωματεία και αναδεικνύει την προσχηματική διαδικασία διαβούλευσης που εφαρμόστηκε για να απολυθούν μαζικά και άρον άρον όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Το νικέλιο καλπάζει αλλά η ΛΑΡΚΟ διαλύεται

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαλυτική πολιτική και την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, έχοντας εγκαταλείψει στην τύχη τους το εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Μια κατάσταση που εκτός από τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χάνονται από τη μείωση της παραγωγής πάνω από 80%, διαμορφώνει προϋποθέσεις ακόμη και για κλείσιμο της επιχείρησης, σε μια περίοδο που η τιμή του νικελίου καλπάζει και μαζί με το κοβάλτιο αποτελούν από τα πιο περιζήτητα μεταλλεύματα για την «πράσινη» ανάπτυξη, την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του νικελίου παραμένει σταθερά πάνω από τις 30.000 ευρώ ο τόνος, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, ενώ όλα δείχνουν ότι τόσο η ζήτηση όσο και η τιμή θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα Σωματεία αποδίδουν τη συγκεκριμένη κατάσταση και την περαιτέρω απαξίωση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ σε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Θυμίζουν μάλιστα ότι τόσο στο παρελθόν όσο και στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης των μαζικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς εκποίησης, τις οποίες τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται να συζητήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες, θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων προκειμένου να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και οι δυναμικές παρεμβάσεις για τη συνέχιση της πίεσης προς την κυβέρνηση για διάλογο με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ