Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνει το παζάρι για τη ΝΑΤΟική διεύρυνση, γυρεύοντας ευρύτερα ανταλλάγματα

Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο
Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο
Την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παζαρέψει ευρύτερα ανταλλάγματα, καθώς «φουντώνει» ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσία και Κίνα, επιβεβαίωσαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασε εκ νέου η κυβέρνηση Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αφορμή και τη Σύνοδο ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας.

Ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», επανέφερε όμως κατηγορίες για επαφές των δύο χωρών με «τρομοκρατικές οργανώσεις», που «αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας». Πρόσθεσε ότι σε συνάντηση με τους δύο ομολόγους του έγιναν προτάσεις με στόχο «να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας» και ότι η χώρα του περιμένει να δει «τις εγγυήσεις».

Ο δε Ι. Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ανέφερε ότι «δεν κλείνουμε την πόρτα» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ έβαλε στον τραπέζι τον ευρύτερο «διαμεσολαβητικό» ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Αγκυρα. «Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Δύση, και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία», είπε και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες, και τελικά στον πόλεμο, χωρίς να αποκατασταθεί εδώ η σωστή ισορροπία». Επανέλαβε δε ότι οι Δυτικοί «χρειάζονται έναν έμπιστο συνεργάτη, διαπραγματευτή, μεσολαβητή, συντονιστή, κάποιον σε θέση να μιλήσει και στη ρωσική και στην ουκρανική πλευρά».

Ταξίδι του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

Ολα αυτά ενώ αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί φυσικά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σχετικά με την οποία ήδη συζητιέται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας γύρω από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», τονίζοντας ότι είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και ότι «ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη» των δύο χωρών, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικός εταίρος» και ότι «όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε...».

Ο δε Μπλίνκεν δήλωσε «πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση».

Στην Αγκυρα οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας

Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Αν Λίντε, και της Φινλανδίας, Π. Χααβίστο, θα μεταβούν στην Αγκυρα «άμεσα» - όπως μετέδωσαν ΜΜΕ επικαλούμενα το σουηδικό ΥΠΕΞ - «για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Αγκυρας».

Ο Χααβίστο δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε λίγη υπομονή και πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα». Σημειωτέον, πριν λίγες μέρες η Φινλανδία άνοιξε προξενείο στην Καισάρεια και ο πρέσβης της στην Αγκυρα, Αρι Μάκι, υποστήριξε ότι «η Φινλανδία και η Τουρκία έχουν αυτήν τη στιγμή ιδανικές σχέσεις. Οι αμοιβαίες μας σχέσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο στην Ιστορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ