Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Μεγάλα προβλήματα για αλιείς, εργαζόμενους και περιβάλλον

Σύσκεψη και για το συγκεκριμένο θέμα οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς του ΚΚΕ

«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα άλλα προβλήματα του λαού» είναι το θέμα της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης αύριο Τετάρτη στο Ληξούρι (8.30 μ.μ. 1ο Δημοτικό), με ομιλία του Νίκου Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ.

Πρόκειται για ζήτημα που έχει αναδείξει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και με πρόσφατη ανακοίνωσή της. Απασχολεί τους εργαζόμενους σ' αυτές τις μονάδες και λαϊκά στρώματα, λόγω και των σχεδιασμών επέκτασης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και της δημιουργίας νέων. Η ανάπτυξη αυτών των εγκαταστάσεων, με σκοπό την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - ιδιοκτητών τους, με τη διαχρονική στήριξη των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, έχει επιφέρει μεγάλα περιβαλλοντικά πλήγματα, που αναμένεται να μεγεθυνθούν.

Στην Κεφαλονιά οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν αναπτυχθεί απ' το 1984, κύρια στον κόλπο του Αργοστολίου. Λειτουργούν 29 πλωτοί ιχθυοκλωβοί και 3 ιχθυογενετικοί σταθμοί, που απασχολούν περίπου 250 εργαζόμενους.

Προβλέπεται η επέκταση της παραγωγής τους με «αναδιάταξη» των κλωβών, κάτι που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, αλιέας Παναγής Σωτήρας, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα για ψάρεμα στους επαγγελματίες, αφού «γύρω απ' τους κλωβούς απαγορεύεται το ψάρεμα σε απόσταση 500 μέτρων, κάτι που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στους συναδέλφους της περιοχής».

Εξήγησε ότι «οι έως και σήμερα διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων καλλιεργούν διαχρονικά ένα φιλολαϊκό προφίλ, με χορηγίες και δωρεές, προκειμένου να καλύπτουν τις αντιδράσεις που προκαλούνται απ' τη λειτουργία τους». Τόνισε ότι την ίδια ώρα «περιορίζεται η ούτως ή άλλως δύσκολη δουλειά των παράκτιων αλιέων, ιδιαίτερα στον κόλπο του Αργοστολίου, ενώ επιπτώσεις υπάρχουν και στο περιβάλλον».

Σημείωσε ότι «είναι οφθαλμοφανές το θόλωμα της θάλασσας στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες. Οι κλωβοί δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου, όπως απαιτείται για "αγρανάπαυση" του πυθμένα. Επιπλέον, σε όλο το παραλιακό μέτωπο όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις δεν μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο».

Για τους εργαζόμενους, ο Παναγής Σωτήρας επισήμανε ότι «πολλοί είναι ωρομίσθιοι, χωρίς σταθερό ωράριο, δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, κινδυνεύει και η ζωή τους, ιδιαίτερα όσων ταΐζουν τα ψάρια, αφού όταν υπάρχει απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρικών συνθηκών, μεταφέρονται στους κλωβούς από άλλα σημεία του κόλπου υπό αντίξοες συνθήκες».

Στα προηγούμενα δύο χρόνια επεκτάθηκαν οι μονάδες και στη στεριά, με επιδοτήσεις από προγράμματα της ΕΕ για νέο συσκευαστήριο που λειτουργεί στο νησί. Στους αλιείς, όπως κατήγγειλε και ο πρόεδρος, «οφείλεται το λειψό βοήθημα ενίσχυσης για την Covid-19, ενώ 40 συνάδελφοι περιμένουν ακόμα αποζημιώσεις για ζημιές που είχαν απ' τον "Ιανό"!».

Στο μεταξύ, με τις ψήφους των παρατάξεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (πλειοψηφία), αλλά και των περισσότερων της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά.), εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων η επέκταση της ΠΟΑΥ της Κεφαλονιάς και η αύξηση παραγωγικής δυνατότητας 70% για τη μονάδα στο Λιβάδι και 50% γι' αυτήν στον Κόκκινο Βράχο. «Και με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται οι ευθύνες της Περιφέρειας και των συνδυασμών που στηρίζονται διαχρονικά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., είτε στην πλειοψηφία είτε στη μειοψηφία, για τα προβλήματα που δημιουργούνται απ' αυτές τις μονάδες, προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων», αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γκισγκίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ