Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ
«Εξαιρετικά θετική» για συνεργασία στις «τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις»

ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον διαβεβαιώνουν ότι θα απαντήσουν στις «ανησυχίες» της Αγκυρας

Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου
«Μπορώ να πω ότι είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν, την πρώτη τέτοιου επιπέδου που έγινε στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Μηχανισμού» που συγκρότησαν οι δύο χώρες, με στόχο την αντιμετώπιση διμερών διαφωνιών και τη σύσφιξη των σχέσεών τους σε μια σειρά τομείς.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση από τη συνάντηση, «η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εργαστούν μαζί και στενά απέναντι στις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις (...) στοχεύουν στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας μέσω ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου». Ακόμα, συζητήθηκαν μέθοδοι και συγκεκριμένα βήματα για την «ενίσχυση της συνεργασίας και των εμπορικών δεσμών στους τομείς της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της Ενέργειας, της επισιτιστικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής». Αναφορικά με την Ουκρανία, οι δύο πλευρές «επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι «αξιολογήθηκαν θέματα αμοιβαίας ανησυχίας, μεταξύ τους η συνεργασία σε άμυνα, Ενέργεια, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και οι «περιφερειακές εξελίξεις σε Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειο, Καύκασο και Μέση Ανατολή», επιβεβαιώνοντας πόσο φουντώνει το παζάρι για τη συμβολή της Αγκυρας στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού σε όλα τα κρίσιμα πεδία της αναμέτρησης με Ρωσία και Κίνα.

Οσον αφορά τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας» όπως ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ειδικά για τη διαπραγμάτευση των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών «F-16» που έχει ζητήσει η Τουρκία, μιλώντας για «τεχνικές συνομιλίες» που «προχωρούν πολύ θετικά», καθώς και για «θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο».

Την ίδια στιγμή η τουρκική αστική τάξη ξεκαθαρίζει ότι θα διαπραγματευτεί απαιτητικά τη συνεργασία της, με τον Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν να επανέρχεται: «Ακολουθήσαμε μια ισορροπημένη πολιτική στις σχέσεις μας με Ρωσία και Ουκρανία (...) Δεν έχω καμία πρόθεση επιδείνωσης των δεσμών με τον κ. Πούτιν ή τον κ. Ζελένσκι». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο στενός του σύμβουλος Ι. Καλίν έχει επαφές με τους ομολόγους του και από τις δύο χώρες, καταλήγοντας: «Θα συνεχίσουμε έτσι, γιατί η έναρξη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα έκανε καλό ούτε στην περιοχή μας ούτε στον κόσμο».

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει στις τουρκικές ανησυχίες

Σχολιάζοντας τη στάση της Αγκυρας για τους όρους διεύρυνσης της λυκοσυμμαχίας, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «ασφαλώς θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία», ώστε να βρεθεί «μια συμφωνία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός». Υποστήριξε μάλιστα ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» κάποια χώρα - μέλος να εκφράζει διαφορετικές απόψεις και ότι «έχουμε μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ, όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις (...) Είμαστε σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία».

Ο δε Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας είπε ότι «είναι σημαντικό να ακούμε όλα τα μέλη και τις ανησυχίες τους στη διαδικασία αυτή, και ασφαλώς θα ακούσουμε την Τουρκία».

Αλλά και ο Πρόεδρος της ίδιας της Φινλανδίας, Σ. Νινίστο, είπε χτες από τον Λευκό Οίκο ότι «με την Τουρκία ήμασταν πάντα ισχυροί σύμμαχοι και συνεργάτες. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας και η Τουρκία θα ενισχύσει τη δική μας ασφάλεια (...) Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τις ανησυχίες της Τουρκίας. Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κροατίας, Ζ. Μιλάνοβιτς (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που συχνά ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη Κροατική Δημοκρατική Ενωση, που πλειοψηφεί στην κυβέρνηση), σχολίασε ότι «η Τουρκία απαιτεί ό,τι είναι σημαντικό για τον εαυτό της» και ότι η στάση της δείχνει τη λειτουργία «σοβαρών κρατών».

Στην Αγκυρα αναμένεται ο Ιταλός πρωθυπουργός

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν μίλησε για μια «ευαίσθητη ενδιάμεση διαδικασία» όσον αφορά την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα συμβάλει στην άρση πιθανών εμποδίων στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του γγ των Φιλελευθέρων Μπιγιάν Ντιρ Σαράι, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία «αχίλλειο πτέρνα του ΝΑΤΟ», αλλά τόνισε ότι «χρειάζεται μια έξυπνη στρατηγική» για την αντιμετώπισή της.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα πάει στην Τουρκία τον Ιούλη, για την πρώτη τέτοια συνάντηση εδώ και δέκα χρόνια, και εξήγησε ότι «θα συζητήσουμε τις διαπραγματεύσεις και τις διπλωματικές προοπτικές στη σύγκρουση (σ.σ. στην Ουκρανία), και την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ