Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπούσουλας της κυβέρνησης τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν

Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μαγνησία

Eurokinissi

Τις «ευκαιρίες» που δημιουργούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, ανέλυσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Παρασκευή στη Μαγνησία.

Μιλώντας στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων μιας τυροκομικής μονάδας, επισήμανε την ανάγκη για «τον ευρύτερο μετασχηματισμό της πρωτογενούς παραγωγής», μέσα από την παραπέρα συγκέντρωση και καθετοποίηση της παραγωγής, για την παραγωγή ανταγωνιστικών, «εξωστρεφών» προϊόντων από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που θα διεκδικούν μερίδιο στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά.

«Μετασχηματισμός» που έχει ως μπούσουλα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και στον αγροτικό τομέα και όχι τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν, όπως και συνολικά του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάθεση πρόσθετων πόρων, ύψους 171 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και 70 εκατομμυρίων για τη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής, ποσό που προφανώς δεν θα πάει στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, δεν δίστασε να λιβανίσει τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» και να εμφανίσει ως... «γενναία» την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, με τα περί «εργαζομένων που να μπορούν να συμμετέχουν στην προστιθέμενη αξία που δημιουργούν οι επιχειρήσεις».

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε, ακόμα, το Πιλοτικό Θερμοκηπιακό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Λίμνη Κάρλα, συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού Μαγνησίας και αναχώρησε από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Οι ανάσες αισιοδοξίας βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σχολιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως «οι δηλώσεις του βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για μείωση του κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές πώλησης». Προσθέτει ότι γίνονται «από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα και της μεγαλύτερης πρόσδεσης του μικρού αγροτοκτηνοτρόφου στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα».

Η Επιτροπή Περιοχής του Κόμματος σχολιάζει ακόμα τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού για την αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα, σημειώνοντας πως «δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτήν την περίοδο, χιλιάδες κτηνοτρόφοι στενάζουν από το αυξημένο κόστος παραγωγής, φτάνοντας στο σημείο να πουλάνε κοπάδια ή να σφάζουν παραγωγικά ζώα γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οπως επίσης ότι η λαϊκή οικογένεια περιμένει τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να καταφέρει να αγοράσει "πιστοποιημένα" προϊόντα, όπως η φέτα, που μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της αυξήθηκε κατά 40% περίπου».

Με παρόμοιο τρόπο τοποθετείται και για τη χρηματοδότηση των βιολογικών καλλιεργειών, επισημαίνοντας πως είναι ένας από τους κλάδους που ξεχωρίζει ο ΣΕΒ και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με «προγράμματα που δεν απευθύνονται όμως σε βιοπαλαιστές αγρότες που ούτε κεφάλαια διαθέτουν για να "μοχλεύσουν" ούτε έχουν τη δυνατότητα να χρεωθούν στις τράπεζες, αλλά σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροκτηνοτροφικού τομέα. Οπως επίσης είναι γνωστό ότι για την πλειοψηφία του λαού, τα βιολογικά τρόφιμα είναι απλησίαστα» ενώ και «οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτα από τη μετατροπή των εκμεταλλεύσεών τους σε ''βιολογικές'' αλλά αντίθετα πνίγηκαν στα χρέη».

Η ΕΠ Θεσσαλίας σχολιάζει και την επέκταση των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Κάρλα, τονίζοντας πως «δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Θεσσαλία ερημοποιείται, αφού δεν υλοποιούνται έργα όπως η μερική εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου και μια σειρά από άλλα μικρότερα έργα», σημειώνοντας παράλληλα πως «η εμπλοκή μεγάλων μονοπωλίων στην κατασκευή τέτοιων έργων μεταφέρει το κόστος άμεσα ή έμμεσα στα λαϊκά στρώματα, που κινδυνεύουν να πουν το νερό νεράκι».

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως «για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, που σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής "ειρήνης" πληρώνει ακριβά τα τρόφιμα, χωρίς καμία σιγουριά για την ποιότητά τους, ενώ με τον πόλεμο οι ελλείψεις βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την επιβίωσή της, τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης γίνονται πιο εμφανή».

Τονίζει πως «μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα αν πάρουμε απόφαση να απαλλαγούμε από εκείνους που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας, ενώ τον πλούτο τον παράγει ο λαός μας. Με μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, με κοινωνική ιδιοκτησία της γης και των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, ο αγρότης θα έχει σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, συνολικά ποιότητα ζωής αντίστοιχη με τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο εργαζόμενος λαός θα έχει φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα».

«Για να καταφέρουμε να ζήσουμε καλύτερα όπλο μας είναι η συμμαχία των εργαζομένων με τους βιοπαλαιστές της πόλης και του χωριού», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος και τονίζει ότι «πραγματικές ανάσες αισιοδοξίας βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ