Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«MH ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ»
Ελεγχο της δράσης τους ζητούν βουλευτές

Στο στόχαστρο της κριτικής των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής βρέθηκαν χτες η δράση και η χρηματοδότηση των κατ' επίφαση «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», που χρησιμοποιούνται ως το «μακρύ χέρι» κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για την προώθηση της πολιτικής τους.

Η σχετική συζήτηση έγινε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «ανασυγκρότηση των Βαλκανίων» και είναι χαρακτηριστικό ότι από το υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτήθηκε οργάνωση για την ανάπτυξη της ορνιθοτροφίας σε χώρα της Αφρικής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Α. Λοβέρδο, να γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ σε όλες τις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και να υποβληθεί ο απολογισμός τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο υφυπουργός υπερασπίστηκε το έργο των οργανώσεων αυτών με το επιχείρημα ότι αποτελούν μια «σύγχρονη μορφή δουλιάς στις διεθνείς σχέσεις, την οποία το κράτος ενισχύει και έχει θετικές πλευρές».

Σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις οργανώσεις αυτές και τόνισε πως και στις ίδιες τις ΗΠΑ μετά τις 11 του Σεπτέμβρη προέκυψαν πέντε τέτοιου είδους οργανώσεις από τις οποίες οι τέσσερις κατηγορούνται για κατάχρηση χρημάτων που συγκεντρώθηκαν. Εάν, είπε, δεν ξέρουμε τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές τις οργανώσεις, τότε μπορούμε να μιλάμε για εργαλεία άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, όπως ομολόγησε στην ακρόασή του από την επιτροπή ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, οι «μη κυβερνητικές οργανώσεις» φτιάχνονται από κυβερνήσεις για την άσκηση πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ωστόσο, η κυβέρνηση διστάζει να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των φυσικών προσώπων που βρίσκονται πίσω από τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις», οι οποίες είναι έτοιμες να μοιραστούν μεγάλο κομμάτι της «πίτας» για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αν και ρωτήθηκε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στον Α. Λοβέρδο, ως καθ' ύλην αρμόδιο για την προώθηση του σχεδίου.

Οπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ήταν η αιτία για την παραίτηση του Ι. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος μάλιστα είχε αφήσει σαφείς υπαινιγμούς για τη μεθοδολογία της διάθεσης των σχετικών κονδυλίων, μέσα από «κανάλια» του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, στο παρασκήνιο συζητείται έντονα, ότι μέσα από αυτό το νομοσχέδιο και με τη βοήθεια των τεραστίων ποσών που αυτό προβλέπει, ο υπουργός Εξωτερικών αποκτά τη δυνατότητα να οργανώσει τον προσωπικό του πολιτικό «στρατό», ο οποίος θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος όταν δοθεί το σύνθημα για τη μάχη της διαδοχής.

«Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Λοβέρδος, είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, έχει παράσχει στη Βουλή εξηγήσεις και έχει δεσμευτεί να δώσει τα σχετικά στοιχεία που του ζητήθηκαν. Θέλω να τονίσω, συνέχισε, ότι το όλο πλαίσιο σε σχέση με την υλοποίηση του νόμου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων στηρίζεται σε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και σε ιδιαίτερα ελεγμένες διαδικασίες. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιτροπές, έχει κανόνες και περιγράφει αναλυτικά τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ή οι σχετικές γνωμοδοτήσεις πριν από την τελική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, περιλαμβάνει πλήρως τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη χρήση των πόρων, καθώς και τον έλεγχο στην αξιοποίησή τους».

Για το θέμα των «μη κυβερνητικών οργανώσεων» ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε «ότι μέσα στη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης - και την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, αλλά και την ανασυγκρότηση των θεσμών τους - υπάρχουν και πάρα πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορεί να συμβάλουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, μπορεί να γίνει τώρα, μπορεί να γίνει και στο μέλλον. Είναι συνήθης πρακτική στην ΕΕ, που περιγράφεται και στους κανόνες της για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δηλαδή, η χρηματοδότηση και αξιοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων για συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς. Δεν καταλαβαίνω, επομένως, για ποιο λόγο να μην περιλαμβάνονται και μη κυβερνητικές οργανώσεις στις δραστηριότητές μας στα Βαλκάνια, πάντοτε, όμως, μέσα από διαδικασίες με έλεγχο και απολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ