Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της θεραπείας

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών - Εξαρτήσεων, της ΤΕ Κέρκυρας του Κόμματος και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με εργαζόμενους στη μονάδα απεξάρτησης «Διάπλους» και στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ

Η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της πρόληψης και της θεραπείας ενάντια στις εξαρτήσεις στην Κέρκυρα, κόντρα στη διάλυση των προγραμμάτων, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα αντιπροσωπεία του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών - Εξαρτήσεων με εργαζόμενους στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Κέρκυρα και στη μονάδα απεξάρτησης «Διάπλους» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, μέλος του Τμήματος, ο Γιάννης Μπορμπότης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του Κόμματος, και η Αλεξάνδρα Μπαλλού, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων.

Η διάλυση των δομών πρόληψης και θεραπείας μέσα από τις διαχρονικές κυβερνητικές αποφάσεις αναδεικνύονται και στο νησί της Κέρκυρας. Η διάλυση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα νησί όπου οι μαθητές έχουν την πρωτιά στη δοκιμή κάνναβης με 26%, 10,3% κάνει χρήση συνθετικής κάνναβης, 22,5% θεωρεί ακίνδυνη την τακτική χρήση κάνναβης και 64% δηλώνει ότι έχει συμμαθητή ή φίλο που κάνει χρήση της.

Την ίδια στιγμή που η χρήση αυξάνεται γεωμετρικά και η πρόληψη και θεραπεία είναι επιτακτικές ανάγκες, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε μία πολιτική «μείωσης της βλάβης», η οποία αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι κομμάτι της λύσης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμπόριο της βουπενορφίνης έχει αρχίσει να ανθίζει στο νησί ως αποτέλεσμα της συνταγογράφησής της, ενώ μόλις 10 άτομα έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ κατά τη διάρκεια των 24 χρόνων που λειτουργεί στην Κέρκυρα. Αλλά και σε ό,τι αφορά την υποκατάσταση, η έλλειψη χρηματοδότησης την καθιστά επικίνδυνη για την υγεία των 115 συντηρούμενων που έχει σήμερα το πρόγραμμα, καθώς στο προσωπικό της μονάδας υπάρχουν μόνο 4 μόνιμοι εργαζόμενοι και 2 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, και η μονάδα λειτουργεί χωρίς γιατρό και χωρίς το απαραίτητο για την ασφαλή χορήγηση των υποκαταστάτων νοσηλευτικό προσωπικό.

Από την άλλη, όπως ενημέρωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος Ηλ. Μιχαλαρέας, το στεγνό πρόγραμμα «Διάπλους», με ανοιχτή δομή στην πόλη της Κέρκυρας, Συμβουλευτικό Σταθμό στο βόρειο μέρος του νησιού και μέσα στις φυλακές, λειτουργεί με μόλις 2 θεραπευτές για την εξυπηρέτηση 140 θεραπευόμενων, παρόλο που η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 75%. Μάλιστα, η ενίσχυσή του με εξειδικευμένο προσωπικό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς παρατηρείται αύξηση στα αιτήματα για απεξάρτηση από το αλκοόλ, ιδιαίτερα από νέες γυναίκες, στα οποία κανένα πρόγραμμα «μείωσης της βλάβης» δεν μπορεί να ανταποκριθεί θεραπευτικά.

Το Σάββατο 14 Μάη η ΤΕ Κέρκυρας έδωσε και συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία από τη χρήση στην περιοχή και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ για τη στήριξη της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης στην Κέρκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ