Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εγκαταλείπει την «ουδετερότητα»

Ζητά από την κυβέρνηση να συνδράμει τη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν οι «επίμαχοι λογαριασμοί»...

Θέση, εμμέσως πλην σαφώς, στην εξελισσόμενη σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων πήρε χτες ο Κ. Καραμανλής, εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα τακτική των «ίσων αποστάσεων» και της δήθεν «αυστηρής ουδετερότητας».

«Η κυβέρνηση οφείλει να συνδράμει τη δικαστική εξουσία και κάθε αρμόδια αρχή, ώστε να ανοίξουν όλοι οι επίμαχοι λογαριασμοί που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής Προκαταρκτικής Εξέτασης, όπως πολύ σωστά πρότεινε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλος», τόνισε μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων. Με αυτή του την τοποθέτηση συντάσσεται με την «Καθημερινή», η οποία εδώ και μέρες ζητά να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Σωκρ. Κόκκαλη που έχει δημοσιεύσει και έχει ζητήσει από τις ηγεσίες των κομμάτων να πάρουν θέση. Ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος «στον έντονο θόρυβο που δημιουργείται από την άσκηση των ποινικών διώξεων, από τις σημαντικές αποκαλύψεις που δημοσιεύονται, αλλά και από τον προβληματισμό που προκαλούν οι σπασμωδικές κυβερνητικές αντιδράσεις σε όλα αυτά», άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ παρουσίασε επτά προτάσεις για την «ποιότητα της δημοκρατίας», βάζοντας και πάλι τη μάσκα του αδιάφθορου.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι τα φαινόμενα της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής εξαπλωθήκανε πήραν δραματικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, μη επιδεχόμενο καμίας αντιρρήσεως ή επιφυλάξεως», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν πάει άλλο. Το απόστημα πρέπει να σπάσει». Ζήτησε συναίνεση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων «για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια, αλλά και η αξιοπιστία και το κύρος του πολιτικού κόσμου».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του. Συγκεκριμένα τάχθηκε υπέρ της «άμεσης εκκαθάρισης του σημερινού ομιχλώδους ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, κατά τις επιταγές του πρόσφατα αναθεωρηθέντος Συντάγματος», ζήτησε πλήρες ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΜΜΕ με προμήθειες και εργολαβίες του Δημοσίου και ονομαστικοποίηση μετοχών σε όλα τα ΜΜΕ μέχρι φυσικού προσώπου. Ακόμα δημιουργία ανεξάρτητης διοικητικής αρχής για την προκήρυξη και την ανάθεση των μεγάλων συμβάσεων δημόσιων έργων και προμηθειών. Ενιαίο γενικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να υπάρξει έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση για δωρεάν παραχώρηση ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα.

«Επιτέλους ο κ. Καραμανλής πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τον προστάτη και τον υποβολέα της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε το αυτονόητο, εκτός αν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις για μικροκομματικά οφέλη. Ας αφήσουμε ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη να προωθήσει την έρευνά της», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Το ρητορικό ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στον οικονομικοπολιτικό πόλεμο των τελευταίων ημερών. Σε ομιλία του χτες στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα πανωτόκια τόνισε: «Υπάρχει πρόβλημα θεσμών σ' αυτόν τον τόπο. Εξουσίες και παραεξουσίες. Ποιος κυβερνά τον τόπο; Ποιος αποφασίζει; Είμαστε σε φάση πραγματικά δύσκολη. Απαξίωση του πολιτικού κόσμου, εν πολλοίς δικαιολογημένη, διότι ο πολιτικός κόσμος δεν κάνει το χρέος του». Στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να λύνουμε θεσμικά το πρόβλημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων με ομοφωνία, με τροποποίηση του Συντάγματος και αυτή η τροποποίηση να μην εφαρμόζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ