Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Αδειες κλινικές με φόντο τα ράντζα!

Πάνω από 200 κρεβάτια πανεπιστημιακών κλινικών μένουν άδεια και οι φοιτητές χωρίς εκπαίδευση όταν σε άλλα νοσοκομεία οι άρρωστοι στοιβάζονται στους διαδρόμους

Την ώρα που σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας οι ασθενείς υποβάλλονται στην ταπείνωση της νοσηλείας του ράντζου σε διαδρόμους και δίπλα στα ασανσέρ, την ίδια ώρα σε πανεπιστημιακές κλινικές άλλων νοσοκομείων υπάρχουν άδεια κρεβάτια, που τα στερούνται ανήμποροι άνθρωποι. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές της Ιατρικής δεν μπορούν να εκπαιδευτούν στην πράξη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, που επιχείρησε η κυβέρνηση Σημίτη με το νόμο 2889/2001 και την έχει οδηγήσει σε μια διαρκή διένεξη με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Οπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πάνω 200 κρεβάτια απ' τα 700 συνολικά των πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν κενά ως αποτέλεσμα της διένεξης κυβέρνησης-πανεπιστημιακών.

Οι πανεπιστημιακοί, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του Ν. 2889, έχουν δηλώσει ότι απέχουν απ' το κλινικό έργο αλλά συνεχίζουν το εκπαιδευτικό έργο. Απ' τη μεριά τους οι μάνατζερ απαγορεύουν τη χρησιμοποίηση των κλινικών για την άσκηση των φοιτητών ή αφήνουν τους πανεπιστημιακούς να παρακολουθούν ασθενείς αλλά δεν τους επιτρέπουν να τους αναλάβουν! Μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Σωτηρία», «Αλεξάνδρα» και «Σισμανόγλειο». Στο «Σωτηρία» υπάρχουν άδειοι θάλαμοι στη Γ΄ Χειρουργική Κλινική, στο «Λαϊκό» στην Α΄ Χειρουργική Κλινική και στο «Σισμανόγλειο» στην Ουρολογική Κλινική.

Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις, που αποβαίνουν σε βάρος των ασθενών.

Ετσι επιβεβαιώνεται η θέση που διατύπωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ (1.2.2002), στην οποία υπογράμμιζε: «Η διαμάχη ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς και στην κυβέρνηση είναι αποπροσανατολιστική. Δεν είναι προς το συμφέρον της υγείας του λαού και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συγκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και τη βαθιά αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αφήνει στο απυρόβλητο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που επεκτείνονται στο χώρο της Υγείας».

Χτες ο Σύλλογος ΔΕΠ ζήτησε αμιγώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία στα πρότυπα του «Αιγινήτειου» και του «Αρεταίειου» ώστε να εκπληρωθεί η βασική υποχρέωση της Ιατρικής Σχολής.

Σημειώνεται ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας συνεχίζουν την αποχή από το κλινικό τους έργο έως τις 14 του Μάρτη, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση. Στις 4-8 του Μάρτη δε θα παραδίδονται μαθήματα, διότι θα είναι κλειστό το Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από απόφαση της Συγκλήτου του, με αίτημα την επίλυση του συνταξιοδοτικού και μισθολογικού προβλήματος των καθηγητών των ΑΕΙ. Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια θα κλείσουν μόνο για 48 ώρες (5-6 του Μάρτη). Αποχή από το κλινικό τους έργο έως τις 14 του Μάρτη αποφάσισε χτες και η Γενική Συνέλευση των πανεπιστημιακών γιατρών της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ