Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κατέβηκαν όλοι στο δρόμο και θα συνεχίσουν...

Μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, ναυτεργάτες, εργάτες από τα εναπομείναντα εργοστάσια της περιοχής, νεολαίοι και συνταξιούχοι, πλημμύρισαν χτες το πρωί την οδό Σκυλίτση, στον Πειραιά, για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που τους καταδικάζει στην ανεργία μετατρέποντας τα εργοστάσια της περιοχής σε μουσειακούς χώρους, χτυπάει τα κοινωνικο-ασφαλιστικά τους δικαιώματα και ροκανίζει τη ζωή της μοναδικής μεγάλης παραγωγικής δραστηριότητας, αυτή της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η αγωνιστική μάζωξη των εργαζομένων του Πειραιά έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η διοίκησή του. Βέβαια, παρά τις... επίπονες προσπάθειες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΠ να υπονομεύσει την απεργία που η ίδια κήρυξε - «αφυδατώνοντάς» την με το γενικό και αόριστο διεκδικητικό πλαίσιο που «πλασάρισε», αλλά και τις στάσεις εργασίας ακόμα και την απεργοσπασία που προώθησε σε χώρους δουλιάς - οι εργαζόμενοι έδωσαν μαζικά το «παρών» τους και έθεσαν την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ μπροστά στις ευθύνες της για τη συνέχιση και διεύρυνση αυτού του αγώνα.

Αυτό ακριβώς επισήμανε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης, προς τους συγκεντρωμένους λέγοντας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, να αποκρούσουμε την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών μας σχέσεων. Εμείς στη Ζώνη, έτσι κι αλλιώς, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο δρόμο, ποτέ η Ζώνη δεν έλειψε από τους αγώνες. Ομως, το πρόβλημα είναι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ηρθε η ώρα να απαντήσουμε συντονισμένα, να φύγουμε από τις διαχωριστικές λογικές, να συσπειρωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος, πέρα από όποιες διαφορές, στη βάση αυτών των ελάχιστων αιτημάτων, να πιέσουμε για αγώνες με διάρκεια, συνέπεια και ακόμα πιο ανεβασμένης μορφής».

Στο βήμα ανέβηκε να χαιρετίσει και ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Ι. Μίχας, για να καλέσει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις για τη Ζώνη. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το ΥΕΝ με κυρίαρχα συνθήματα: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αντιπροσωπεία των εργαζομένων, την οποία συνόδευαν ο δήμαρχος Περάματος, Ι. Πατσιλινάκος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ο Κ. Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», και ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Ανωμερίτη. Ο υπουργός, αναφερόμενος στη Ζώνη, είπε ότι σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα γίνει η τελική διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 7 του Μάρτη, θα έχει κατατεθεί στα σωματεία όλο το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία, κατά τον υπουργό, αφορούν στη λειτουργία της Ζώνης και στην ανεργία. Μετά τη συνάντηση ο Ι. Πουντίδης ξεκαθάρισε προς τους συγκεντρωμένους ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε ημίμετρα και προγράμματα... κομμωτικής» και επισήμανε ότι μόλις γνωστοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις θα γίνει συνεδρίαση των σωματείων και στη συνέχεια συγκέντρωση όλου του κλάδου για να εκτιμήσει και να καθορίσει την παραπέρα πορεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ