Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Κατάργηση των δικαστηρίων της Χάγης θέλουν τώρα οι ΗΠΑ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λουκέτο στα δικαστήρια της Χάγης περί εγκλημάτων πολέμου, στο στήσιμο των οποίων οι ίδιες πρωτοστάτησαν, φαίνεται πως επιθυμούν να βάλουν μέχρι το 2008 οι ΗΠΑ, επειδή λέει υπήρχαν «προβλήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της διαδικασίας»!

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε την παραπάνω είδηση επικαλούμενο τη χτεσινή κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου του πρεσβευτή των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πιερ Ρίτσαρντ Πρόσπερ και σε μία περίοδο που είναι σε πλήρη εξέλιξη η δίκη Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

«Υπήρξαν προβλήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της διαδικασίας... Ο επαγγελματισμός ορισμένων από το προσωπικό αμφισβητήθηκε με κατηγορίες για κακοδιαχείριση και κατάχρηση... Η διαδικασία μερικές φορές ήταν δαπανηρή, της έλειπε η αποτελεσματικότητα και απείχε πολύ από την καθημερινή εμπειρία του λαού αυτού και των θυμάτων» κατέθεσε ο Πρόσπερ, προτείνοντας το κλείσιμο των δικαστηρίων της Χάγης για τη γενοκτονία της Ρουάντας και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία έως το 2008. Μιλώντας μάλιστα εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους τζ., ο Πρόσπερ συνέστησε πως όλα αυτά τα δικαστήρια, που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, «δε θα πρέπει να γίνουν ένας μόνιμος θεσμός, αλλά την αρμοδιότητα για την εκδίκαση τέτοιων εγκλημάτων θα πρέπει να την αναλάβουν τα εθνικά δικαστήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ