Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιδρομές ρουτίνας και υπόνοιες Μπλερ

Αμερικανικό F16 που περιπολεί πάνω από το Ιράκ

Associated Press

Αμερικανικό F16 που περιπολεί πάνω από το Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στόχους της ιρακινής αεράμυνας έπληξαν, άλλη μια φορά, αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν περιπολία ρουτίνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο Βόρειο Ιράκ, επειδή δέχτηκαν, όπως ανακοινώθηκε, «εχθρικά πυρά». Η διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων γνωστοποίησε ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, ενώ η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τις αμερικανικές επιδρομές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 3 πολίτες.

Στο μεταξύ, καλλιεργείται συστηματικά η φημολογία περί «αναγκαιότητας αντιμετώπισης της απειλής που θέτει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν εξαιτίας των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει». Αυτή τη φρασεολογία χρησιμοποίησε, τουλάχιστον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην αυστραλιανή τηλεόραση, όπου, αν και απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες του Αμερικανού Προέδρου για τις χώρες που παράγουν τέτοια όπλα και πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισής τους». Ο Τόνι Μπλερ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει, το Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα «Ομπσέρβερ», σύμφωνα με τις οποίες κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Απρίλη, θα καταληχθεί συγκεκριμένο «σχέδιο δράσης για τη δεύτερη φάση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας».

Την ίδια στιγμή, ο Κόλιν Πάουελ τόνιζε ότι η Ουάσιγκτον «είναι αποφασισμένη να διώξει τον Σαντάμ από την εξουσία και εξετάζει όλα τα δυνατά μέσα». Προς το παρόν, πάντως, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε ότι, εδώ και μήνες, Αμερικανοί πράκτορες «μπαινοβγαίνουν» στο κουρδικό τμήμα του Βόρειου Ιράκ «προκειμένου να εμψυχώσουν τις ενάντιες στον Σαντάμ δυνάμεις», ενώ ανώνυμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην περιοχή ως «εργαλείο προπαγάνδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ