Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Σκαιή προβοκάτσια» από τις ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Με μια «σκαιή προβοκάτσια» οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν τις ταραχές που κλόνισαν το βράδυ της Τετάρτης -τοπική ώρα- την κουβανική πρωτεύουσα μέσα και γύρω από την πρεσβεία του Μεξικού.

Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης, ο ραδιοφωνικός σταθμός, «Radio Marti», της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκπέμπει από το Μαϊάμι, μέσα σε διάστημα ολίγων ωρών επανειλημμένως μετέδιδε τις δηλώσεις του Μεξικανού υφυπουργού Χόρχε Καστανέδα, «κυνικά χειριζόμενές τις» ως μία «ανοιχτή πρόσκληση για κατάληψη της πρεσβείας», αναφέρει το κυβερνητικό ανακοινωθέν και προσθέτει ότι «οι χαμερπείς αυτές ειδήσεις μεταδόθηκαν 8 φορές», ειδήσεις που δεν ήταν τίποτα άλλο «από σκαιή προβοκάτσια».

Οι ειδήσεις που προκάλεσαν αυτή την προβοκάτσια, ήταν οι δηλώσεις του Χόρχε Καστανέδα, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι «οι πόρτες της μεξικανικής πρεσβείας στο νησί είναι ανοιχτές για όλους τους Κουβανούς πολίτες». Πάντως και ο υπ' αριθμόν 2 της μεξικανικής πρεσβείας, Αντρές Ορντόνες - ο ίδιος ο πρέσβης Ρικάρντο Πάσκοε Πίερσε δε βρισκόταν στην Κούβα - διέψευσε ότι ο υπουργός εννοούσε την παραχώρηση ασύλου σε όσους Κουβανούς θέλουν να φύγουν από την Κούβα και δήλωσε ότι πρόκειται για «παρεξήγηση», ενώ τόνισε ότι «η πολιτική του Μεξικού όσον αφορά τη μετανάστευση παραμένει η ίδια».

Εντούτοις, οι ειδήσεις αυτές προκάλεσαν την προσπάθεια εισβολής μίας ομάδας περίπου 20 Κουβανών με ένα κλεμμένο λεωφορείο στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας του Μεξικού. Οι 20 παρέμεναν μέσα στην πρεσβεία και δήλωναν ότι θα αυτοκτονήσουν σε περίπτωση που τους διώξουν» και κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν στη στέγη της πρεσβείας και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έσπευσε -μαζί με τον αντιπρόεδρο Κάρλος Λάγκε και τον υπουργό Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε- στην πρεσβεία, όπου και παρέμεινε για περίπου 20 λεπτά προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα. Στους δρόμους γύρω από την πρεσβεία σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς πολλοί νεαροί συγκεντρώνονταν για να δουν τι συμβαίνει. Στον τόπο έφτασε αμέσως και η αστυνομία που άρχισε να διαλύει το πλήθος χρησιμοποιώντας κλομπ και προχωρώντας σε συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ