Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ασυμφωνία «χαρακτήρων» υπήρξε μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που μίλησαν κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης για την αναβάθμιση των δελτίων ειδήσεων, που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ασυμφωνία, όχι για την «ταμπακέρα», που είναι η ποιότητα των δελτίων ειδήσεων, αλλά για το «περιτύλιγμα» του ανελέητου ανταγωνισμού, που είναι η διάρκεια των δελτίων, η ώρα έναρξης και το εάν ή όχι θα υπάρχουν τηλεμετρήσεις.

Σιγή ιχθύος τηρήθηκε από τους υπεύθυνους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, για το μεγάλο ζήτημα της έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης. Για τα δελτία ειδήσεων, που, όπως τόνισε στην εισήγηση του ΕΣΡ ο πρόεδρός του, Βασίλης Λαμπρίδης, έχουν φθάσει στο «έσχατο όριο της ευτέλειας», μια ευτέλεια που «επιδεινώνεται από ημέρα σε ημέρα». Για τα δελτία ειδήσεων, που, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΕΣΡ, «αποβλέπουν, με τον εντυπωσιασμό και με την προβολή των ασήμαντων και παραπολιτικών, στην αύξηση της ακροαματικότητας και θεαματικότητας, με τελική επιδίωξη τον προσπορισμό κέρδους». Ολα αυτά, φαίνεται, δεν τα «άκουσαν» οι υπεύθυνοι τον καναλιών και γι' αυτό προτίμησαν το ...ουδέν σχόλιο.

Αρκετός επίσης λόγος έγινε από τα διευθυντικά στελέχη των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για το θέμα της αυτοδέσμευσης και αυτορρύθμισης. Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του και τη λύπη του, λέγοντας πως «από το Νοέμβριο του 2000 είχαν τεθεί οι βάσεις της αυτορρύθμισης, αλλά δεν έγινε τίποτα».

Η διευθύντρια Ειδήσεων του «902»

Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση της διευθύντριας Ειδήσεων του «902» Μάρως Φωτάκη στη Διημερίδα του ΕΣΡ για την «αναβάθμιση των δελτίων ειδήσεων», δίνοντας όλες τις διαστάσεις του ρόλου των ΜΜΕ, αλλά κυρίως της ενημέρωσης που στοχεύει στη χειραγώγηση της συνείδησης του λαού. Είναι, όπως τόνισε η Μάρω Φωτάκη, Μέσα χειραγώγησης της παιδικής ψυχής, Μέσα δυσφήμισης της προσωπικότητας και του ρόλου της γυναίκας.

Αποστολή της τηλεόρασης, όπως, άλλωστε, του ραδιοφώνου και των εφημερίδων, πρέπει να είναι η καταγραφή της πραγματικότητας, η προβολή της πραγματικής αλήθειας. Πρόκειται για προσέγγιση, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας, στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Η δημοκρατική, αντικειμενική πληροφόρηση είναι μέσο και στόχος για τη ριζική αλλαγή, για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Γιατί μόνον ο πολίτης που είναι καλά και αντικειμενικά πληροφορημένος, μπορεί ν' αντισταθεί στις πολύπλευρες προσπάθειες χειραγώγησης της συνείδησής του, μπορεί να ενεργοποιηθεί, να παλέψει για τη λύση ιδιαίτερων, αλλά και γενικότερων προβλημάτων.

Η Μάρω Φωτάκη υπογράμμισε ότι λέξεις, όπως «πλουραλισμός», «ελευθερία», «αντικειμενικότητα» είναι οι λέξεις που πιπιλάμε όλοι σαν καραμέλα, διατυμπανίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τις υπερασπιζόμαστε και πρωτίστως τις εφαρμόζουμε. Ισως γιατί αυτό ακριβώς «θέλουμε ν' αποκρύψουμε». Ο,τι, στο «όνομα της τηλεθέασης και του ανταγωνισμού, βαφτίζεται, θεωρείται είδηση και εικονοποιείται». Η Μάρω Φωτάκη σ' αυτό το σημείο έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από δελτία ειδήσεων, με πρόσφατο την προβολή του θανάτου του Ι. Κασιμάτη.

Η διευθύντρια του «902» αναφέρθηκε και στην πολιτική που ακολουθεί ο «902», λέγοντας ότι το «δικό μας κανάλι προτιμά μάλλον να μην πουλά, αφού τα δελτία ειδήσεών του βρίσκονται στον αντίποδα όλων των άλλων». Προβάλλει τους αγώνες του μαζικού και φιλειρηνικού κινήματος, των εργαζομένων και της νεολαίας, αξιολογώντας διαφορετικά και από διαφορετική σκοπιά τι πάνω από όλα αποτελεί είδηση για τον τηλεθεατή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ