Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σήμερα η συνεδρίαση της Γραμματείας

Οι εργασίες αρχίζουν στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του ΠΣΕ, στο Σύνταγμα

Από τις εργασίες προηγούμενης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Από τις εργασίες προηγούμενης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Σήμερα στις 10.30 π.μ. ξεκινάνε οι εργασίες της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο. Η συνεδρίαση της Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΣΕ στην Αθήνα που βρίσκονται στο Σύνταγμα. Στις εργασίες θα συμμετέχουν τα μέλη της Γραμματείας, εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κούβα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Παλαιστίνη, καθώς και εκπρόσωπος από την αφρικανική ήπειρο.

Το βασικό θέμα της συζήτησης των μελών της Γραμματείας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΣΕ, «θα είναι οι διεθνείς εξελίξεις και η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κόσμο, ιδιαίτερα μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και η ανάπτυξη του αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, με δήλωσή του στο «Ρ», με αφορμή τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, τόνισε: «Η Γραμματεία συνέρχεται σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο, την οποία σημαδεύουν σημαντικές εξελίξεις». Η εκτίμηση της Γραμματείας, συνέχισε, το Μάη του 2001 πως «βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, η ένταση των ανταγωνισμών, με αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, επιβεβαιώθηκε με την επιδείνωση της κατάστασης σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πολύμορφο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου

Παράλληλα, ο Θ. Παφίλης, σχολίασε και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την 11 του Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας ότι «αποτέλεσε την αφορμή για να εξαπολυθεί μια γενικευμένη επίθεση κατά των λαών και χωρών, ένας πολύπλευρος και πολύμορφος πόλεμος». Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, «επιχειρείται από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ο πλήρης έλεγχος της Ευρασίας, καθώς επίσης και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ώστε να καμφθούν οι ανερχόμενοι αγώνες των λαών». Ο πόλεμος, τόνισε ο ίδιος, χρησιμοποιείται επίσης σαν διέξοδος για την κρίση στην οποία βρίσκεται το σύστημα παγκόσμια.

Συγχρόνως, ο Θ. Παφίλης, παρουσίασε και την αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας: «Τα κινήματα ειρήνης καταδίκασαν το τρομοκρατικό χτύπημα αλλά παράλληλα καταδίκασαν και τις πολεμικές ενέργειες που εξαπολύθηκαν στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, δημιουργήθηκε ένα πολύμορφο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου».

Τέλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γραμματείας «θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά γεγονότα, που αυτή τη στιγμή συγκλονίζουν τον κόσμο», ενώ τόνισε ότι «η ανάγκη κινητοποίησης των λαών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο είναι άμεση και επιτακτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ