Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κίνα και ΗΠΑ ανταλλάσσουν κατηγορίες για «σοβαρές προκλήσεις»

Σταθερά στο επίκεντρο η Ταϊβάν

«Δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ αυτός που συνιστά την "πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη"» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, σχολιάζοντας στην ενημέρωση συντακτών την πρόσφατη ομιλία Μπλίνκεν για την αντιμετώπιση της Κίνας. «Η έννομη διεθνής τάξη που ζητούν οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά η διεθνής τάξη που βασίζεται στους νόμους των ΗΠΑ, μια τάξη για να ηγεμονεύσουν τον κόσμο με τους δικούς τους κανόνες», ανέφερε.

Στο μεταξύ, χτες, 30 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη (περιλαμβανομένων 20 καταδιωκτικών) πέταξαν στη λεγόμενη «ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας» (ADIZ) που έχει ορίσει η Ταϊβάν, με την Ταϊπέι να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη «παραβίαση» της ADIZ από την 23η Γενάρη. Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι διέταξε εσπευσμένες απογειώσεις αεροσκαφών και την ενεργοποίηση συστοιχιών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ολα αυτά ενώ την Ταϊβάν επισκέφτηκε νέα αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων, με επικεφαλής την γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τάμι Ντακγουόρθ, που βρέθηκε στο νησί για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η Ντακγουόρθ συνάντησε και την Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-βεν, λέγοντας ότι θέλει να δώσει έμφαση «στη στήριξή μας προς την ασφάλεια της Ταϊβάν». Τόνισε δε ότι «πρόκειται για κάτι που δεν αφορά απλά τον στρατό (...) αφορά και την οικονομία (...) τη σημασία της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε την επίσκεψη Ντακγουόρθ λέγοντας ότι «η Ταϊβάν αποτελεί επαρχία της Κίνας» και επικρίνοντας τις αναφορές της Αμερικανίδας αξιωματούχου σε «πρόεδρο της Ταϊβάν». Κάλεσε δε ξανά την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις επίσημες επαφές με τις αρχές της Ταϊβάν, υπενθυμίζοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα έστειλε μια σειρά εσφαλμένων σημάτων για το ταϊβανέζικο ζήτημα».

«Προειδοποιήσεις» και στο Ισραήλ

Με υποβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ προειδοποίησε χτες ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ Τζόζεφ Γου στην εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε χτες ο αρχισυντάκτης της ισραηλινής αγγλόφωνης εφημερίδας Γιάακοβ Κατζ, υποστηρίζοντας πως διπλωμάτης από την κινέζικη πρεσβεία στο Ισραήλ απαίτησε να κατέβει η συνέντευξη με τον Γου από την ιστοσελίδα της εφημερίδας, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με υποβάθμιση σχέσεων.

Στη συνέντευξη αυτή ο Ταϊβανέζος υπουργός προειδοποίησε αφενός το Ισραήλ να μην στηρίζεται πάρα πολύ στην Κίνα, αφετέρου ισχυρίστηκε πως το Πεκίνο ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ταϊβάν.

«Είμαστε σταθερά αντίθετοι και καταδικάζουμε έντονα το γεγονός πως η "Jerusalem Post" παραβλέποντας το γεγονός πως η επαρχία Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα του σινικού εδάφους, λειτούργησε σαν πλατφόρμα για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" από αυτονομιστές, με τη δημοσίευση αυτού του αντι-κινεζικού άρθρου», ανέφερε η επιστολή της σινικής πρεσβείας προς την εφημερίδα.

Ο Γου συμβούλευσε το Ισραήλ να μην κάνει παραχωρήσεις στην Κίνα και να μην ανησυχεί για το εάν η Κίνα θα αναστατωθεί μαζί του σε περίπτωση που προβεί σε ενέργειες που το δυσαρεστήσουν επειδή «αυτό θα σημαίνει πως κάνετε κάτι καλό».

Στη συνέντευξη ο Γου χαρακτηρίζει την Κίνα «απολυταρχική χώρα που κάνει μπίζνες με μία πολύ διαφορετική φιλοσοφία». Υποστήριξε πως χρησιμοποιεί το εμπόριο «σαν όπλο», όπως με τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ