Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Ενίσχυση του Λαογραφικού Μουσείου Προμυρίου

Την κάλυψη των δαπανών για την επέκταση και αναπαλαίωση του υπάρχοντος «Λαογραφικού Κέντρου - Μουσείου» Προμυρίου Μαγνησίας, ζητούν με Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Οι βουλευτές τονίζουν, ότι οι Προμυριώτες, με τους τέσσερις πολιτιστικούς συλλόγους και την ομοσπονδία τους, «προσπαθούν να αναδείξουν και να διαφυλάξουν τα πλούσια λαογραφικά αντικείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα της μεγάλης προσφοράς στους επαναστατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και δημοκρατία, καθώς και τις ιστορικές προσωπικότητες της πολιτικής, του πνεύματος και του πολιτισμού». Και όλα αυτά σε μια εποχή, κατά την οποία «καλλιεργείται ο "οχαδερφισμός", η ιδιοτέλεια, ο εύκολος τρόπος ζωής» και που «οι αρχές και αξίες του ελληνικού πολιτισμού μπαίνουν στους κανόνες της εμπορευματοποίησης».

Οι κάτοικοι του χωριού ανέλαβαν τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναπαλαιώνοντας με προσωπική εργασία το πατρικό σπίτι (πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής) του λαογράφου και δημοσιογράφου Γιώργου Θωμά (δύο φορές τιμημένος από την Ακαδημία Αθηνών), ο οποίος το δώρισε στο δήμο Σηπιάδος για τη στέγαση του μουσείου. Το μουσείο έχει θεσμοθετηθεί ως ΝΠΔΔ και έχει διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, ο χώρος είναι πολύ μικρός για τις ανάγκες και απαιτείται η αγορά ενός εφαπτόμενου οικήματος (πριν αλωθεί από ξένους), αλλά χρειάζονται πέντε εκατομμύρια δραχμές.

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό (με αφορμή την Πολιτιστική Ολυμπιάδα) αν θα καταβάλει το ποσό και θα καλύψει την αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ