Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Αφιξη Αμερικανών στρατιωτικών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Γεωργία λόγω των αντιφατικών δηλώσεων για την παρουσία τους στη χώρα αυτή από μέρους της γεωργιανής ηγεσίας. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε, από τη μια μεριά, «παραδέχτηκε έμμεσα» ότι η Γεωργία δεν έχει αντιτρομοκρατικά τμήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες στο φαράγγι Πανκίσι. Γι' αυτό ακριβώς βρίσκονται στη Γεωργία Αμερικανοί «εμπειρογνώμονες». Από την άλλη μεριά, τόνισε ότι η άφιξη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Γεωργία θα διασφαλίσει τα σύνορα της χώρας και θα εκπληρώσει έναν μακροπρόθεσμο στόχο, διότι «καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό». «Εργαζόμαστε γι' αυτό οκτώ χρόνια. Βήμα με βήμα προσπαθούσαμε να οικοδομήσουμε τους παράγοντες εμπιστοσύνης που χρειάζονταν για να αντεπεξέλθουμε στο υπόβαθρο της μεγάλης αμερικανικής βοήθειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Γεωργία θα ενισχύσουν την εθνική της κυριαρχία. «Ξέχασε» όμως να αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα να συνεργαστούν για την εξόντωση των Τσετσένων ανταρτών και ξένων μισθοφόρων στο φαράγγι Πανκίσι που συνορεύει με την Τσετσενία.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στη Γεωργία, δήλωσε χτες Παρασκευή, 1 Μάρτη, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των αρχηγών των χωρών - μελών της ΚΑΚ, στην πόλη Αλμάτι του Καζαχστάν, ότι «δεν είναι τραγωδία» το γεγονός πως η γεωργιανή πλευρά συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Αν είναι δυνατή η παρουσία στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, γιατί να μην είναι δυνατή και στη Γεωργία;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν. «Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ακολουθεί την πολιτική που θέλει στον τομέα της ασφαλείας και η Ρωσία αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα», τόνισε. Διευκρίνισε όμως ότι η «θυελλώδης αντίδραση» της ρωσικής πλευράς σ' αυτά τα γεγονότα οφείλεται στη μη έγκαιρη πληροφόρηση της Ρωσίας από μέρους της Γεωργίας.

Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ είχε δηλώσει την Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, ότι η παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στη Γεωργία θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή. «Μια ενδεχόμενη ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτικών στη Γεωργία θα περιέπλεκε περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην περιοχή», επισήμανε ο Ιβανόφ. «Αυτή είναι η θέση μας και η Ουάσιγκτον τη γνωρίζει καλά», πρόσθεσε.

Τέλος, από τη μεριά τους, οι αρχές της Αμπχαζίας ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με τη συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτικών μπορεί να στραφεί και κατά της Αμπχαζίας, η οποία έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία. Σ' αυτές τις συνθήκες οι Αμπχάζιοι στρέφουν το βλέμμα τους προς τη Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος της Αμπχαζίας, Βαλέρι Αρσμπα, δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί προσεχώς να απευθύνει εκ νέου στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την παράκληση για αποκατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Αμπχαζία σχέσεων συνδεδεμένων κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ