Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών στον Ινδο-Ειρηνικό μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με «τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Η έκθεση αποτυπώνει τα μεγάλα συμφέροντα σε μια περιοχή που κατά δήλωση των ΗΠΑ "σε ένα βαθμό θα κρίνει το μέλλον του κόσμου" κι αφορά κρίσιμους ενεργειακούς δρόμους, σπάνιες γαίες και γεωστρατηγικής σημασίας χώρες.

Η ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στη σύγκρουση με τη Ρωσία, είναι επίσης μέρος του ευρωατλαντικού ανταγωνισμού με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό. Παρεμβαίνει στην Ινδία και σε άλλα κράτη της περιοχής για ευθυγράμμιση με αυτόν τον σχεδιασμό.

Αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά κι αυτοτελώς, διαμηνύοντας ότι δεν θα αρκεστεί στον ήδη παρόντα γαλλικό στρατό ούτε θα συμβιβαστεί με σχεδιασμούς που δεν την λαμβάνουν υπόψη, όπως η AUΚUS.

Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, η αναδιάταξη ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με Κίνα και Ρωσία στον Ινδο-Ειρηνικό μεγαλώνουν τους κινδύνους για τους λαούς».

  • Στο μεταξύ, σε Φιλιππίνες, Λάος και Βιετνάμ θα συνεχίσει τις επαφές της σε Ασία - Ειρηνικό η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν. Πρόκειται για νέα πολυήμερη περιοδεία ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν σε Ασία - Ειρηνικό, μετά την επίσκεψη του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία (όπου συμμετείχε και σε Σύνοδο Κορυφής της QUAD) και τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν (που έδωσε έμφαση στις νησιωτικές χώρες του Νότιου Ειρηνικού). Η Σέρμαν αρχικά συναντήθηκε με ομολόγους της από Ιαπωνία και Νότια Κορέα στη Σεούλ, όπου καταδίκασε τις πρόσφατες νέες πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας ως «βαθιά αποσταθεροποιητικές για την περιοχή» και «υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας των ΗΠΑ, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ