Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν πληρώνει εργαζόμενους εκβιάζοντας απόφαση για δάνειο

Χρωστά 306 εκατ. δραχμές στους εργαζόμενους αλλά η διοίκηση του δήμου ζητάει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δάνειο 1 δισ. δραχμές!

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να πληρώσει τα αναδρομικά που οφείλει στους εργαζόμενους για το 2001 και τα οποία ανέρχονται σε 306 εκατ. δραχμές. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, η πλειοψηφία επιχείρησε μάλιστα να εκβιάσει την ψήφο της αντιπολίτευσης προκειμένου να εισαγάγει νέες μεθόδους στη διαδικασία τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αντί να καταβάλει τα οφειλόμενα από τα χρήματα του ταμείου του δήμου, πρότεινε να εγκριθεί η λήψη δανείου ύψους 1 δισ. δραχμών για την εκτέλεση συγκεκριμένων τεχνικών έργων από την εκτέλεση των οποίων θα εξοικονομούσε τα 306 εκατ. για την πληρωμή των αναδρομικών...

Η πρόταση της διοίκησης δεν κατάφερε να διασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται και έτσι η πληρωμή των εργαζομένων παραπέμπεται... στο μέλλον.

Η διοίκηση του δήμου επιχειρεί να εισαγάγει νέες πρακτικές, συνδέοντας την καταβολή των μισθών των εργαζομένων με τη δανειοδότηση. Και αυτό στο όνομα της χαμηλής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό και τους άλλους πόρους της ΤΑ. Αντί να διεκδικήσει αύξηση των κονδυλίων και άμεση επιστροφή των παράνομα παρακρατημένων, προσπαθεί να σύρει στη λογική του δανεισμού υποθηκεύοντας το μέλλον του δήμου, και δημιουργώντας νέες αφορμές για επιπρόσθετη άγρια φορολόγηση των δημοτών. Γιατί, αν για το 1 δισ. δραχμές (διάρκειας 20ετίας) η μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβάλει είναι 8 εκατ. δραχμές για το σύνολο των οφειλομένων αναδρομικών που ήδη έχουν εξαγγελθεί (άλλα 3 δισ.) η μηνιαία δόση θα ξεπεράσει 32 εκατ. δραχμές.

Η μείζον αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) δεν αντιπάλεψε τη λογική του δανεισμού και της υποθήκευσης του δήμου γενικά, αλλά ειδικά μόνο σε ό,τι αφορά το δανεισμό για την πληρωμή των εργαζομένων.

Ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», κατήγγειλε ότι «αυτή η πρακτική είναι ενταγμένη σε λογική πολιτικής και παραταξιακής αντιπαράθεσης στην οποία χρησιμοποιείται σαν μακρύ χέρι και ένα μέρος των εργαζομένων» (υποδεικνύοντας την πλειοψηφία του Συλλόγου που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ, δηλαδή τη ΝΔ, και χαρακτηρίζει «ρεαλιστική» την πρόταση της διοίκησης).

Απαντώντας στο αίτημα των εργαζομένων, κάλεσε τη διοίκηση να τους πληρώσει αμέσως, διότι όπως είπε, τα χρήματα υπάρχουν. Και διευκρίνισε: «Μετά να έρθουμε σε άλλη συνεδρίαση να συζητήσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Την αναγκαιότητα των έργων που προτείνεται να δανειοδοτηθούν. Πάντως, δε θα συμφωνήσουμε σε καμία απόφαση δανειοδότησης».

Τη στάση της πλειοψηφίας του Συλλόγου αλλά και της διοίκηση του δήμου, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Δήμου Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορεί να εξαρτάται ο μισθός μας από δάνεια. Αν δεν έχει χρήματα ο δήμος, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί από την κυβέρνηση», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ