Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαριές οι επιπτώσεις για τον λαό της περιοχής από τα σχέδια της «πράσινης» ανάπτυξης

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο τόνισαν οι φορείς της περιοχής σε σύσκεψη όπου συμμετείχε ο Δ. Κουτσούμπας

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση και λειτουργία του μεγαλύτερου πανευρωπαϊκά αιολικού πάρκου, που σχεδιάζεται να στηθεί στο όρος Βέρμιο από την «Αιολική Βερμίου», ισχύος 315 MW, δήλωσαν οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Νάουσα, παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με θέμα τις ανεμογεννήτριες και τον αγώνα των κατοίκων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη πήραν τον λόγο οι εξής:

Ο Γιώργος Κασαπίδης, από το «SOS Βέρμιο», αναφέρθηκε στην πορεία πληθυσμιακής και παραγωγικής συρρίκνωσης της Νάουσας, μετά το κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργικών εργοστασίων. Στην πιο ψηλή κορυφή του Βερμίου στήνεται ένα εργοτάξιο θανάτου για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου και γίνονται γεωτρήσεις για τις γεωλογικές μελέτες, σημείωσε και δήλωσε ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της «πράσινης ανάπτυξης» και της ΚΑΠ, που προωθούνται προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Οπως είπε, η πρόβλεψη για βιολογική γεωργία με διαφοροποιημένο προϊόν, η γεωργία ακριβείας κ.λπ. απαιτούν πανάκριβα μηχανήματα και εφόδια, που δεν μπορεί να τα έχει στη διάθεσή του ο βιοπαλαιστής αγρότης. Προωθούνται μέσω συνεργατικών σχημάτων, που αποτελούν στην ουσία ένα βήμα προς τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε χέρια λίγων. Αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη υποδομών αποταμίευσης νερού και στο ότι την ίδια ώρα τους χαρατσώνουν με το περιβαλλοντικό τέλος, προσθέτοντας ότι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών περιορίζονται οι βοσκήσιμες εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους, παράλληλα θα υπάρξει πρόβλημα και για τους αγρότες και για τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, με τα δε φωτοβολταϊκά, που επίσης προωθούνται, καταστρέφεται γη υψηλής παραγωγικότητας. Την ίδια ώρα βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος του ρεύματος, γεγονός που καθιστά έως και απαγορευτική την καλλιέργεια.

Ο Κώστας Σακελλάρης, εκ μέρους των αθλητικών συλλόγων του ΣΕΒΑΣ, είπε ότι έχουν πλέον αφήσει τον στίβο και έχουν βγει στα βουνά και διοργανώνουν αγώνες. «Θέλουμε ελεύθερα τα βουνά μας, χωρίς περιφράξεις», είπε και υπέδειξε πώς θα μπορούσε το κράτος, αν ήθελε, να αξιοποιήσει τα νερά από τον ποταμό Αράπιτσα για την παραγωγή Ενέργειας, αντί να καταστρέφει το βουνό.

Ο Νίκος Μάντσιος, από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων», ανέφερε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν είναι δυσβάσταχτοι. Επαγγελματίες δέχονται απειλές για διακοπή παροχής ρεύματος από διάφορες εταιρείες λόγω ανικανότητας πληρωμής, πάμπολλα μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Ο εμπορικός κόσμος της Νάουσας βρίσκεται σε απόγνωση, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά περιβαλλοντικό - είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής της εκάστοτε κυβέρνησης. «Μας μιλάνε για ανάπτυξη και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου προς όφελος όλης της περιοχής, όμως το αποτέλεσμα από τα "πράσινα άλογά" τους είναι "ισχνές αγελάδες" για μας», τόνισε.

Ο Αλέκος Κύρκας, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της «πράσινης ανάπτυξης» απασχολούν τις δυνάμεις και τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου εδώ και χρόνια, τόσο από τη σκοπιά της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκύψει με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όσο και απ' αυτή της ενεργειακής φτώχειας στην οποία έχουν ήδη εισέλθει οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης. Τόνισε ότι το ΕΚΝ πρωτοστατεί ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός της Νάουσας να μην αποδεχτούν τη «μαύρη» αυτή ανάπτυξη που τους επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις και η οποία μόνο σκοπό έχει τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Κλείνοντας αναφέρθηκε σε δεκάδες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να μην κοπεί ρεύμα σε ανέργους και συνταξιούχους, με πιο χαρακτηριστική την κινητοποίηση με τους εργαζόμενους του «Βαρβαρέσου». «Υπάρχει κόσμος στη Νάουσα που δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε εκατό κιλά ξύλα τον χειμώνα, τη στιγμή που λίγα χιλιόμετρα παρακάτω περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ, πράγμα που μας αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί και οι φιέστες των κυβερνήσεων και των επιχειρηματιών δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή η "πράσινη" μπίζνα είναι εχθρική για τα δικά μας συμφέροντα. Γι' αυτό αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλίες, που συμβάλλουν στο να μπουν μπροστά τα σωματεία και οι φορείς και να παλέψουν ώστε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος, άνεργος, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εναντίωσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο».

Ο Γιώργος Κεσαρίδης, εκ μέρος του Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ), είπε ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα είναι έγκλημα και καταστροφή του περιβάλλοντος και θα δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση των ορειβατών και των περιπατητών στο βουνό, ενώ επιπλέον θα δημιουργήσει επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής.

Ο Θωμάς Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος Νάουσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε ότι η έναρξη των εργασιών κοντά σε περιοχή Natura και στα 3-5 Πηγάδια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που επιτρέπει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αναδεικνύει την ανάγκη να κλιμακωθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις συντονισμένα και οργανωμένα σε όλα τα επίπεδα, για την ανάσχεση των καταστροφικών σχεδίων των επιχειρηματιών.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των φορέων της περιοχής ενάντια στις ανεμογεννήτριες, για την προστασία του Βερμίου. Οπως τόνισε, «υπάρχει ένα μεγάλο παραμύθι που λένε οι κυβερνώντες, η Κομισιόν με κατευθύνσεις και Οδηγίες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας: Οτι δήθεν προστατεύουν το περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει η "πράσινη μετάβαση", η "πράσινη ανάπτυξη"».

«Φυσικά δεν λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα με την προστασία του περιβάλλοντος, βεβαίως πρέπει να αγωνιζόμαστε και να είμαστε μπροστάρηδες, να προστατεύουμε τα δάση μας», ανέφερε, ωστόσο «το ζήτημα έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος κατέχει αυτά τα μέσα και θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη μορφή Ενέργειας». Σήμερα, επεσήμανε, «αυτήν την έχουν κάποια μονοπώλια, διεθνή και εγχώρια, είναι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι με μεγάλα συμφέροντα, που θέλουν να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους που είτε είναι λιμνάζοντα, είτε δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, είτε θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση μέσα από νέες επενδύσεις σε νέους τομείς και μας σερβίρουν έτσι, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και όλοι, το παραμύθι της "πράσινης μετάβασης"».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι όπως δείχνει η πείρα θα είναι ελάχιστες και με άθλιες συνθήκες εργασίας, σαν αυτές που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι του κράτους. Οσο για τον ισχυρισμό ότι τέτοιες επενδύσεις θα απαλλάξουν τον λαό από την ενεργειακή φτώχεια, τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα παραμύθι, αφού και εδώ η πείρα δείχνει ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του ρεύματος, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

«Αρα λοιπόν μιλάμε για πραγματική κοροϊδία», συνέχισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει αναρχία στην παραγωγή. Για να φτιάξεις ένα σχέδιο προς όφελος του λαού στον τομέα της Ενέργειας χρειάζεσαι κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το οργανωμένο κράτος και από μία κοινωνία όπου ο λαός θα συμμετέχει, οι μαζικοί φορείς εδώ που είστε, όλοι όσοι έχετε κοινά συμφέροντα και δεν σας χωρίζει σε αυτό τίποτα. Και, φυσικά, αυτό το κεντρικό σχέδιο θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύει τα δάση, ενώ σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, καταστρέφονται τα δάση, εκτάσεις, αγροτική παραγωγή, καταστρέφονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η κτηνοτροφική παραγωγή, ώστε να έχουμε και διατροφική επάρκεια τώρα με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο, την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος για την αξιοποίηση όλων των μορφών Ενέργειας και των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, πάντα με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Εξέφρασε ωστόσο την αντίθεση του Κόμματος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό κατοίκων και φορέων για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, και παράλληλα τόνισε την ανάγκη παλλαϊκού αγώνα για να μην περάσουν μέτρα σε βάρος της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας, για να υπάρχει φτηνή Ενέργεια, γιατί η ακριβή Ενέργεια μετακυλίεται σε όλη την οικονομική ζωή του τόπου, στις Μεταφορές, στις Κατασκευές, στα προϊόντα, τελικά στον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ