Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποχρηματοδότηση των δήμων εντείνει τα προβλήματα για τη λαϊκή οικογένεια

Συναντήσεις με τους δημάρχους Νάουσας και Βέροιας

Με τον δήμαρχο Νάουσας
Με τον δήμαρχο Νάουσας
Τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δήμων, που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνονται οι κοινωνικές ανάγκες, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο Νάουσας, Ν. Καρανικόλα. Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του δήμου με χρηματοδότηση και προσωπικό για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη δασοπροστασία, καθώς στα όρια του δήμου βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος στη χώρα, έκτασης 70.000 στρεμμάτων, αλλά και πολιτικής προστασίας, των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ σε βάρος άλλων παραδοσιακών μορφών παραγωγής Ενέργειας.

Ο δήμαρχος στο τέλος της συνάντησης έδωσε στον Δ. Κουτσούμπα μία πλακέτα με την ηρωίδα Ναουσαία Γυναίκα, που κυκλοφόρησε με αφορμή τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και μια κορνίζα με τον «Πρόσωπο», που έχει αναφορά στο έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε και με Σωματείο Εργαζομένων του δήμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, που έχει αποτέλεσμα την απασχόληση των εργαζομένων σε πολλαπλά αντικείμενα και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Οπως ανέφεραν, αντιστοιχεί περίπου μισός εργαζόμενος σε κάθε θέση. Αποψιλωμένες είναι οι τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες και αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να καλύψει μέρος των αναγκών με προσλήψεις μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού, δηλαδή με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Νάουσας
Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Νάουσας
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους. Συμπλήρωσε ότι δίνονται συνεχώς αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη αναγκαία χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν προσωπικό, να αναζητούν πόρους από τη φορολόγηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο λαός να αγανακτεί. Και τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί ενιαίο μέτωπο πάλης όλων των εργαζομένων, γιατί, όπως είπε, τα προβλήματα αυτά αφορούν συνολικά τον λαό, που εν τέλει δεν εξυπηρετείται, μένει χωρίς υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και δεν είναι σε θέση να επιλύσει στοιχειωδώς προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μετά τις συναντήσεις ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Ηταν η πρώτη συνάντηση βεβαίως εδώ στη Νάουσα, μια ιστορική - ηρωική πόλη με ηρωικούς αγώνες, αλλά και με παρόν, με τους αγώνες των κατοίκων της για το καλύτερο. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον δήμαρχο της πόλης, για τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμος. Εμείς θέσαμε την πάγια άποψη του ΚΚΕ, ότι οι αρμοδιότητες που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στην Τοπική Διοίκηση, στους δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά κυρίως στους δήμους, δεν συνοδεύονται από την αναγκαία χρηματοδότηση. Πάρα πολλές αρμοδιότητες, απ' τη διαχείριση του υπέροχου δάσους της Νάουσας για παράδειγμα μέχρι τα σχολικά κτίρια, τους τομείς της Υγείας, τους δρόμους κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ ο λαός της πόλης και πρέπει να τα επιλύσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ο εκάστοτε δήμαρχος. Ομως η χρηματοδότηση είναι που φέρνει και ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για να τελεστούν οι απαραίτητες υπηρεσίες στον δήμο, να γίνουν τα έργα και οι υποδομές που λείπουν, τα αναγκαία μηχανήματα κ.λπ.

Με τον δήμαρχο Βέροιας
Με τον δήμαρχο Βέροιας
Ολα αυτά είναι ένα πακέτο ζητημάτων που εμείς τα παλεύουμε. Θεωρούμε ότι κάνοντας αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία - αυτό πρέπει να κάνουν πιστεύουμε και τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια και όλοι οι μαζικοί φορείς - και στους δρόμους του αγώνα και μέσα στη Βουλή, παντού και έξω απ' τα υπουργικά γραφεία, έτσι θα επιλύονται ζητήματα και θα 'ναι προς το καλό των συνανθρώπων μας, των κατοίκων και της Νάουσας και όλων των δήμων. Και όχι οι δήμοι να αποτελούν τον "σάκο του μποξ", όπου εκτονώνεται κάθε φορά η λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω των σοβαρών αυτών προβλημάτων. Σε αυτήν την πάλη, σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί και μέσα στη Βουλή με Ερωτήσεις, Αναφορές, με δράσεις, αλλά κυρίως στους δρόμους του αγώνα».

Χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα

Αργότερα χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βέροιας Κ. Βογιατζίδη. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Μελιόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συζητήθηκαν ζητήματα λειτουργίας των δήμων, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η υποχρηματοδότηση. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση, χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτε, πρέπει να περάσετε σε πιο δυναμικές ενέργειες». Ενημέρωσε τον δήμαρχο για τη σύσκεψη που είχε προηγηθεί με μαζικούς φορείς της Νάουσας που εναντιώνονται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, με τον δήμαρχο να υπερασπίζεται τους σχετικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενέργειας, ως δυνάμει ωφέλιμους και για τον ίδιο τον δήμο.

«Εσείς με τις αυταπάτες σας και εμείς με τους αγώνες μας», απάντησε ο Δ. Κουτσούμπας. Ο δήμαρχος πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκδοση για την Ιστορία της Βέροιας και πλακέτα με τον θυρεό της πόλης. Ο Δ. Κουτσούμπας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του δήμου το ακόλουθο μήνυμα: «Ευχές για επιτυχίες προς τον λαό μιας πόλης της Μακεδονίας μας με περγαμηνές αγώνων αλλά και συνέχεια στην ιστορική πορεία της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ