Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διεργασίες μετά την αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού

Στην απόφαση για αποχώρηση από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό της Βουλγαρίας επέμεινε η ηγεσία του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ), με τον επικεφαλής του Σλ. Τριφόνοφ να καταγγέλλει ότι το σχήμα δεν λειτουργούσε για δύο βασικούς λόγους, «την πολιτική της χώρας για τη Βόρεια Μακεδονία και την έλλειψη χρημάτων».

Η αποχώρηση του ΙΤΝ - που έχει 25 βουλευτές και με την αποχώρησή του το κυβερνητικό στρατόπεδο έμεινε με 109 από τις 240 έδρες της βουλής - έγινε σε μια περίοδο που «φουντώνει» η συζήτηση για τον βαθμό εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία και ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ζητούν επίμονα ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του Κιέβου από τη Σόφια.

Στην αποχώρηση φαίνεται πως έπαιξαν επίσης ρόλο και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις για τους όρους διεύρυνσης της ΕΕ. Ετσι, ο επικεφαλής του ΙΤΝ - που σημειωτέον συμμετείχε στην κυβέρνηση με την ευθύνη για κρίσιμα πόστα, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών - κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κ. Πέτκοφ ότι ακολουθούσε πολιτική διαφορετική από αυτή που συναποφάσιζε το 4μερές σχήμα. Οπως ανέφερε, ειδικά στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας (την ενταξιακή πορεία της οποίας στην ΕΕ «παγώνει» η Σόφια προβάλλοντας μια σειρά απαιτήσεις), ο Πέτκοφ έδειχνε διαθέσεις για συμβιβασμό που δεν ωφελούσε τη χώρα.

Από τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι «μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πολύ καλύτερη από το να σου σταυρώνουν τα χέρια» και κατηγόρησε το ΙΤΝ ότι υποστηρίζει εταιρείες ύποπτες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, μοιράζοντας νέους όρκους για «μηδενική ανοχή στη διαφθορά».

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού - πρώην κυβερνώντος - κόμματος GERB-UDF Τ. Μπίκοφ δήλωσε ότι ο Πετκόφ πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έστω μειοψηφίας. Πρόσθεσε δε ότι το κόμμα του σίγουρα δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση ούτε και τις νέες τροποποιήσεις στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού.

«Παραίτηση όλης της κυβέρνησης» ζήτησε και ο επικεφαλής του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, Μουσταφά Καρανταγί, λέγοντας ότι «εμείς δεν θα στηρίξουμε νέους υπουργούς».

Διαφωνίες

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΙΤΝ Τ. Γιορντανόφ είπε ότι το κόμμα του δεν θα διαπραγματευτεί άλλο με τους τρεις πρώην εταίρους του, ωστόσο η βουλευτής του ΙΤΝ Ιβα Μίτεβα υποστήριξε ότι πιθανές νέες εκλογές θα ήταν «επικίνδυνες, ο κόσμος είναι κουρασμένος και νέες εκλογές θα δημιουργούσαν μια ακόμα πιο σύνθετη εικόνα». Αναδεικνύοντας δε ότι «τρέχουν» μια σειρά διεργασίες, πρόσθεσε ότι στην περίπτωση νέων εκλογών «τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ήταν ακόμα πιο απίθανος», υποστηρίζοντας ότι το ΙΤΝ είναι έτοιμο να προτείνει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κορνέλια Νίνοβα, είπε ότι την Κυριακή θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος για να συζητηθεί η κατάσταση, εκτιμώντας ότι «για μας το πιο σημαντικό, άμεσο θέμα είναι η έγκριση του προϋπολογισμού».

Και ενώ το κόμμα της - που συμμετέχει στην κυβέρνηση - εκφράζει μια σχετικά φιλορωσική στάση σε σχέση με τη ΝΑΤΟική ευθυγράμμιση του πρωθυπουργού, κατέληξε ότι «για μας εκλογές τώρα σημαίνουν περισσότερο χάος, βαθύτερες κρίσεις, απουσία Εθνικής Βουλής για να πάρει κατάλληλες αποφάσεις, αβεβαιότητα. Εμείς είμαστε ένα υπεύθυνο και ευαίσθητο κόμμα, έχουμε ευθύνη να συμμετάσχουμε σε αυτή την κυβέρνηση και ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε».

Στο μεταξύ, χτες, ο Πετκόφ συναντήθηκε στη Σόφια με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Ολ. Βαρχέλι και είπε ότι «η Βουλγαρία έχει τρεις σαφείς προϋποθέσεις εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο στο ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία (...) Συνεργαζόμαστε για να δούμε αν θα ήταν δυνατόν η ΕΕ να είναι εγγυητής για την τήρηση αυτών των όρων». Ο Βαρχέλι (στην 4η επίσκεψη στη Βουλγαρία το τελευταίο εξάμηνο) χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι «επιστρέφω συνέχεια», κάτι που «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ