Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ο τρελός χορός του θανάτου

Ινδός στρατιώτης ετοιμάζει την ειδική συσκευή για τη ρίψη πολλών δακρυγόνων

Associated Press

Ινδός στρατιώτης ετοιμάζει την ειδική συσκευή για τη ρίψη πολλών δακρυγόνων
ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ούτε οι Ειδικές Δυνάμεις, ούτε οι διαταγές προς τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που μετέβησαν στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ «να πυροβολούν μόλις δουν» όσους προκαλούν επεισόδια περιόρισαν την τρέλα της εκδίκησης που έχει καταλάβει τους ινδουιστές στην περιοχή, μετά την πυρκαγιά που έβαλαν μουσουλμάνοι σε τρένο με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν 58 άνθρωποι: Συνολικώς, ο απολογισμός από την καμπάνια των επιθέσεων σε αντίποινα ξεπερνά τους 250 νεκρούς, σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, και ο αριθμός των θυμάτων του έξαλλου θρησκευτικού μίσους αναμένεται να αυξηθεί.

Τα σχόλια των ινδικών εφημερίδων ήταν -καθόλου άδικα - ιδιαίτερα επικριτικά για την κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ: Η Τάιμς οφ Ιντια έκανε λόγο περί «πλήρους κατάρρευσης του κράτους και κατάλυσης του νόμου» στο κρατίδιο, η Χίντου για «τρέλα των συμμοριών» που «υποστηρίχτηκε από το κυβερνών κόμμα», και η Ιντιαν Εξπρές, στο πρωτοσέλιδό της, για «πλήρη απραξία» της κυβέρνησης.

Η βία κλιμακώνεται και επεκτείνεται διαρκώς, παρά το ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ινδουιστών που δεν υπάκουσαν στη διαταγή να διαλυθούν. Η παραφροσύνη έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, που κάποιοι σταμάτησαν στο δρόμο κοντά στο σταθμό του τρένου Ντερόλ 6 ανθρώπους, ανάμεσά τους έξι γυναίκες, τους περιέλουσαν με κηροζίνη και τους έκαψαν ζωντανούς πανηγυρίζοντας...

Σχεδόν δυο χιλιάδες στρατιώτες - 9 λόχοι - βρίσκονται πλέον στην περιοχή της Αχμενταμπάντ για να καταστείλουν τις ταραχές, όμως οι συμμορίες των ινδουιστών που έχουν σχηματιστεί είναι υπεράριθμες: Μία εξ αυτών φέρεται να συγκεντρώνει 5.000 νέους οπλισμένους με παλιά τουφέκια, μαχαίρια, ξίφη, εμπρηστικές βόμβες... Ενώ μουσουλμανική κοινότητα, έξαλλη από το γεγονός ότι η αστυνομική προστασία σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει, οργάνωνε δικές της συμμορίες, σύμφωνα με τους Τάιμς οφ Ιντια, που επικαλείτο πληροφορίες από την Αχμενταμπάντ.

Οι αρχές «φοβούνται το ενδεχόμενο» η βία να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Ινδίας, γράφει ο ανταποκριτής του BBC, παρά το γεγονός ότι η σκληροπυρηνική θρησκευτική - πολιτική οργάνωση Βίσουα Χίντου Παρισάντ (VHP) ανακοίνωσε πως θα «αναστείλει» το σχέδιό της να κτίσει ινδουιστικό ναό στα συντρίμμια ενός μουσουλμανικού τεμένους του 16ου αιώνα, που έχει προκαλέσει την ένταση μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων.

Και παρά το ότι η οργάνωση βάσης του κόμματός του, το RSS, και το ίδιο το κόμμα του, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) στήριξε την εκστρατεία αντιποίνων, ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ και πάλι χθες δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «θα αντιμετωπίσει σθεναρά τη βία»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη της μισαλλοδοξίας (2002-12-13 00:00:00.0)
Κλίμα τρόμου (2002-09-27 00:00:00.0)
Η έκρηξη αποφεύχθηκε αλλά η θερμοκρασία ανεβαίνει... (2002-03-16 00:00:00.0)
Μετά το όργιο φόνων, εκκλήσεις για «ηρεμία»... (2002-03-09 00:00:00.0)
Απίστευτος ο απολογισμός της θρησκευτικής βίας (2002-03-05 00:00:00.0)
Εκτός ελέγχου η θρησκευτική βία (2002-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ