Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανηλεείς μάχες στα προσφυγικά στρατόπεδα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο ισραηλινός στρατός «επιχειρούσε κατά τρομοκρατών» στα προσφυγικά στρατόπεδα της Νάμπλους και της Τζενίν

Τραγικός ο απολογισμός, για «τρέλα» μιλά ο ισραηλινός Τύπος

Υπό την απειλή του όπλου ο Ισραηλινός στρατιώτης σταματά και υποχρεώνει τον ηλικιωμένο Παλαιστίνιο να γδυθεί

Associated Press

Υπό την απειλή του όπλου ο Ισραηλινός στρατιώτης σταματά και υποχρεώνει τον ηλικιωμένο Παλαιστίνιο να γδυθεί
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός δύο προσφυγικών στρατοπέδων στη Δυτική Οχθη, στο Μπαλάτα έξω από τη Νάμπλους, και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου, τα ξημερώματα, έγινε νέα ισραηλινή εισβολή από βορρά και νότο. Ο απολογισμός, μέχρι χθες βράδυ, ήταν τραγικός: δεκατρείς Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, άλλοι 6 -συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου κοριτσιού- την Παρασκευή, 5 υπέκυψαν στα τραύματά τους και περισσότεροι από 150 υπολογίζονται οι τραυματίες.

Υποστηριζόμενοι από τανκς και ελικόπτερα, άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν, χθες τα ξημερώματα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, από όπου είχαν αποχωρήσει, για λίγο, το βράδυ της Πέμπτης. Τα τεμένη καλούσαν τους κατοίκους σε αντίσταση, ενώ οι μάχες μαίνονταν στα στενά σοκάκια του καταυλισμού μέχρι το βράδυ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές και δημοσιογραφικές πηγές δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι έχουν περικυκλωθεί από τεθωρακισμένα και ελεύθερους σκοπευτές.

Μάλιστα, το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» υποστηρίζει ότι ο τοπικός ηγέτης της Φατάχ, Σχάμι Σαμί, επιβεβαίωσε το γεγονός και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει «σφαγή» γιατί δεν πρόκειται να παραδοθούν. Μόνο στον καταυλισμό της Τζενίν, χτες, έχασαν τη ζωή τους 6 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα 8χρονο κορίτσι και 3 αδέλφια από 18 έως 30 ετών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 38. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές, νεκρός είναι και τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης, αν και ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να το επιβεβαιώσει.

Ο επτάχρονος Παλαιστίνιος που έπεσε νεκρός από τις ισραηλινές σφαίρες. Φαίνεται ήταν... πολύ επικίνδυνος τρομοκράτης...

Associated Press

Ο επτάχρονος Παλαιστίνιος που έπεσε νεκρός από τις ισραηλινές σφαίρες. Φαίνεται ήταν... πολύ επικίνδυνος τρομοκράτης...
Η ανάλογη επιχείρηση συνεχίστηκε και στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα, έξω από τη Νάμπλους, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες διανυκτέρευσαν και συνέχισαν τους ελέγχους από σπίτι σε σπίτι. Στο πέρασμά τους έχουν καταστρέψει δεκάδες σπίτια και έχουν καταλάβει άλλα τόσα. Εντούτοις, χτες, δε σημειώθηκαν παρά μόνο σποραδικές ανταλλαγές πυρών στο Μπαλάτα, καθώς, όπως υποστήριζε ο τοπικός ηγέτης των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», Νάσερ Αουάις (του οποίου το σπίτι επίσης ισοπεδώθηκε), οι μαχητές του βρίσκονται εκτός του καταυλισμού και θα συνεχίσουν να μάχονται την κατοχική δύναμη.

Τέλος, ένα 7χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του στην παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Λαχίγια, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όταν, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η αιτία, βροχή ισραηλινών πυρών δέχτηκε η περιοχή από το γειτονικό εποικισμό Ντουγκίτ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δύο ρουκέτες τύπου «Κασάμ 2» έπληξαν ισραηλινό έδαφος βορείως της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Γκίλο, κοντά στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 άνθρωποι.

Επικρίσεις από παντού

«Σκοτώσαμε 20 τρομοκράτες, κάναμε συλλήψεις και κατασχέσαμε όπλα και εκρηκτικά» δήλωνε, χτες, ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Δ. Οχθη, Γκέρσον Γιτζάκ, υπογραμμίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση στο Μπαλάτα και στην Τζενίν έγινε «για να καταστεί σαφές ότι δε θα υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για τους τρομοκράτες». Ο Ισραηλινός υπουργός Τσαχί Χανεγκμπί δήλωνε ότι «πρόκειται για υπεράσπιση του ισραηλινού τρόπου ζωής και είναι πάγια τακτική μας να μετατοπίζουμε τις μάχες στο έδαφος του εχθρού».


Associated Press

Επικριτικότατος, αντίθετα, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα προσφυγικά στρατόπεδα εμφανίζεται ο ισραηλινός Τύπος και ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί αναλυτές, που αμφισβητούν ότι έχει γίνει η παραμικρή σύλληψη. «Πρέπει να είναι κανείς μαστουρωμένος, τρελός ή τζογαδόρος για να επιχειρήσει στρατιωτική επιχείρηση μέσα σε αυτά τα στρατόπεδα. Μπορεί να μη φανεί αμέσως, αλλά θα είναι τραγωδία», υποστήριζε ο Αλεξ Φίσμαν, στη «Γιεντότ Αχρονότ». Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μααρίβ» δείχνει ότι το 53% των Ισραηλινών είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από τις επιλογές Σαρόν.

Για «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» μίλησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης στην πρώτη δήλωσή του από την έναρξη της επιχείρησης. Ο Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα προτού η Μ. Ανατολή εισέλθει σε απόλυτο χάος». Ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι «η ισραηλινή ηγεσία διακηρύσσει ξεκάθαρα τις προθέσεις της», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να αντιστέκεται στην κατοχή».

Ο Ρίτσαρντ Μπούτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να «δείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Οργισμένη ήταν η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αποκαλείται «πράξη πολέμου» και καλείται η κυβέρνηση Σαρόν να αναλογιστεί τις συνέπειες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ζήτησε την άμεση αποχώρηση από τα προσφυγικά στρατόπεδα.

Η κλιμάκωση των δύο τελευταίων 24ωρων έχει αφήσει στο περιθώριο της ειδησεογραφίας το σαουδαραβικό σχέδιο, το οποίο, όμως, παραμένει στο επίκεντρο διπλωματικών επαφών. Ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, και ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Μ. Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, πραγματοποίησαν επίσκεψη - αστραπή στο Ριάντ, όπου συνομίλησαν με τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτροπιασμός για το δέσιμο και την περιφορά Παλαιστίνιου τραυματία πάνω σε στρατιωτικό τζιπ (2024-06-26 00:00:00.0)
Νέες φονικές εισβολές και συλλήψεις (2024-01-18 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Αμπάς στην Κίνα (2023-06-14 00:00:00.0)
Επιπλέον σπίθες έντασης (2006-03-02 00:00:00.0)
Υπό κατοχή.. (2004-03-30 00:00:00.0)
Εκλογικές «τρικυμίες» εκατέρωθεν (2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ