Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Εμπόλεμη ζώνη» ο νότος

Στρατιώτες του κολομβιανού στρατού σε περιπολία

Associated Press

Στρατιώτες του κολομβιανού στρατού σε περιπολία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Εξι επαρχίες στο νότο της χώρας, του πρώην αποστρατικοποιημένου θύλακα περιλαμβανομένου, κηρύχτηκαν «εμπόλεμες ζώνες» και τέθηκαν -από χτες- υπό στρατιωτική διοίκηση σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα Αράνχο.

Η απόφαση τέθηκε ήδη σε ισχύ σε 19 πόλεις σε έξι επαρχίες, σύμφωνα με το ίδιο τον Παστράνα, που τόνισε ότι είναι η απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις δολιοφθοράς των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP), ενώ ο στρατός απαντά με βομβαρδισμούς και εναέριες επιθέσεις.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα πριν από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η «φόρα» που είχε πάρει η κυβέρνηση Παστράνα ανακόπηκε εν μέρει μετά από την άρνηση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών και να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας.

Οσον αφορά πάντως στις «εμπόλεμες ζώνες», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Γκουστάβο Μπελ, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των περιοχών και οι διοικητές των στρατευμάτων εντός της ζώνης θα έχουν ειδικές εξουσίες να εμποδίσουν οποιαδήποτε εκδήλωση του λαϊκού κινήματος, να ασκούν ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων, την απαγόρευση της οπλοφορίας, ακόμη και την κατανάλωση αλκοόλ. Ολα αυτά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στις επαρχίες Κακέτα, Κάουκα, Κάλδας, Μπογιάκα, Γκουαχίρα και Μέτα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ