Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Και σκιώδης κυβέρνηση!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενεργοποιώντας το «Σχέδιο Συνέχισης των Επιχειρήσεων», που ήταν σε ισχύ όλα τα χρόνια του «ψυχρού πολέμου», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, διέταξε αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης του Σεπτέμβρη το σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας ζουν και εργάζονται με άκρα μυστικότητα, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις αξιωματούχους που έχουν άμεση επαφή με τη σκιώδη κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή προκειμένου να είναι δεδομένη η ύπαρξη οργάνου εξουσίας που θα έχει τον έλεγχο σε περίπτωση μιας τρομοκρατικής ή πυρηνικής επίθεσης στη χώρα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι οι «τρομοκράτες της "Αλ Κάιντα" διαθέτουν φορητά πυρηνικά όπλα».

Η κυβέρνηση αυτή, που αποτελείται από περίπου 100 υψηλόβαθμους αξιωματούχους προερχόμενους από τις πολιτικές υπηρεσίες, συστάθηκε και λειτούργησε τις πρώτες ώρες ή μέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, ενώ όλα τα μέλη της βρίσκονταν μακριά από την Ουάσιγκτον προκειμένου να μη γίνουν στόχοι των τρομοκρατών. Πρόκειται για ανώτατους αξιωματούχους από τα πλέον βασικά υπουργεία των ΗΠΑ, που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και τα γραφεία τους και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, τα οποία συνόδευαν F-16, σε δύο μυστικές «οχυρές» τοποθεσίες στην ανατολική ακτή, όπου έκτοτε ζουν και εργάζονται, γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει πως ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης ποικίλλει από 70 έως 150, ανάλογα την εποχή.

Σε περίπτωση επίθεσης, η «σκιώδης» κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την ομαλή διακίνηση τροφίμων και νερού, την ύπαρξη συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών, τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας Υγείας και την πολιτική προστασία. Τέλος, η εφημερίδα δεσμεύτηκε στον Λευκό Οίκο να μην αποκαλύψει ονόματα συμμετεχόντων στη «σκιώδη» κυβέρνηση και να μην κατονομάσει τις περιοχές στις οποίες αυτή λειτουργεί.

Επίσημη επιβεβαίωση

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ», η κυβέρνηση Μπους επιβεβαίωσε έμμεσα την ύπαρξη μέτρων που έχουν ληφθεί, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της εξουσίας. «Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μπορεί να συνεχίζεται ανά πάσα στιγμή το κυβερνητικό έργο», δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, από το Ντε Μουάν της πολιτείας της Αϊόβα, όπου ο Πρόεδρος Μπους κάνει περιοδεία. Ενώ ο ίδιος ο Μπους δήλωσε: «Εχω την υποχρέωση, και η κυβέρνησή μου την έχει, απέναντι στον αμερικανικό λαό, να υπάρχουν έτοιμα μέτρα ώστε να λειτουργεί η κυβέρνησή μας ακόμα και αν κάποιος τρομοκράτης επιτεθεί με επιτυχία στην Ουάσιγκτον».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, δήλωσε «βέβαιη ότι έχουν καταστρωθεί τα σχέδια», λέγοντας μάλιστα πως «μετακινούμε ανθρώπους, κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η κυβέρνηση να μπορεί και να συνεχίζει να λειτουργεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ