Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχισε ο δεύτερος γύρος των απ' ευθείας συνομιλιών

Με νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς άρχισε χτες ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, άρχισε στις 10 το πρωί και διήρκεσε περίπου μια ώρα και 40 λεπτά. Οι απ' ευθείας συνομιλίες διεξάγονται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο και των συμβούλων τους. Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνόδευαν ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποδεχόμενος προχτές στα Κατεχόμενα αντιπροσωπεία του εκτός ψευδοβουλής Κόμματος Εθνικής Αναγέννησης δήλωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, πως ο "δεύτερος συνεταιρισμός" κατά την έκφρασή του, θα πρέπει να βασίζεται σε πιο υγιείς βάσεις από αυτές του 1960 και ως υγιής βάση βλέπει τα «γεωγραφικά δεδομένα». Διέψευσε επίσης πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι δηλαδή δε θέλει τον ειδικό σύμβουλο του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο ως παρατηρητή στις συνομιλίες.

Επείγονται οι Αμερικανοί

Την αδημονία της διεθνούς κοινότητας για τη λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε o ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, που συναντήθηκε νωρίς χτες με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ στην Αγκυρα. «Η κατάσταση επείγει καθώς το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Γουέστον και σημείωσε ότι «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το γρηγορότερο δυνατό».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποίησαν μέχρι τώρα 14 επαφές και βρίσκονται σε ένα θετικό και παραγωγικό στάδιο, είπε ο κ. Γουέστον και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για τη στήριξη των συνομιλιών. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και προσεγγίσεις, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης και χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Ζιγιάλ ως πολύ θετική.

Οι παρατηρήσεις του Αμερικανού συντονιστή γίνονται τη στιγμή που η διπλωματική κοινότητα φοβάται ότι ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί να καθυστερήσει, προβάλλοντας ξαφνικά την ανάγκη διακοπής των συνομιλιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες της υγείας του.

Προβληματικές οπλοβομβίδες

Η Εθνική Φρουρά εξετάζει το ενδεχόμενο, το προχτεσινό ατύχημα στο πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς στο Τσέρι να οφείλεται σε προβληματικές οπλοβομβίδες. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, με αφορμή το προχτεσινό ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 18 ανδρών της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Χάσικος δήλωσε πως οι προκαταρκτικές έρευνες αποκλείουν σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.

Τόνισε πως τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς έχουν μεγάλη εμπειρία σε ασκήσεις βολής και διαβεβαίωσε πως από πλευράς της ηγεσίας της Δύναμης λαμβάνεται η κατάλληλη μέριμνα. Παράλληλα, σημείωσε πως ο αριθμός των ατυχημάτων, σε τέτοιου είδους ασκήσεις, δεν είναι τέτοιος που να ανησυχεί την Εθνική Φρουρά.

Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πως είναι ευχής έργο ότι από τις χθεσινές εκρήξεις δεν υπήρξαν θύματα, σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τήρηση των απαραίτητων κανονισμών ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ