Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πλούσιο το 12ο Διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ στη Γερμανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου έγιναν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του 12ου Διημέρου της ΚΝΕ στη Γερμανία, στη Friedrichroda, κοντά στην Ερφούρτη, με σύνθημα «Ελπίδα η πάλη των λαών! Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για τον σοσιαλισμό!» και ομιλητή στην κεντρική πολιτική του εκδήλωση τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε βιβλιοπαρουσίαση - συζήτηση πάνω στη συλλογή κειμένων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», όπου αναδείχθηκαν τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την πείρα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ συζητήθηκαν και οι σημερινές εξελίξεις.

Ακόμα, οι συμμετέχοντες στο Διήμερο πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ, επισκέφθηκαν την έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης στον πανέμορφο, καταπράσινο χώρο του Διημέρου.

Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή των μικρότερων φίλων της ΚΝΕ, για τους οποίους υπήρχε ειδικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με το «κόκκινο Αερόστατο».

Στη γεμάτη ενθουσιασμό κεντρική πολιτική εκδήλωση του Διημέρου, το βράδυ του Σαββάτου, διαβάστηκαν αντιπολεμικά ποιήματα των Γ. Ρίτσου, Ν. Χικμέτ και Μπ. Μπρεχτ. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλέξανδρο Ματσίγκο, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Κεντρικής Ευρώπης της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε ότι το Διήμερο αποτελεί κορύφωση της δραστηριότητας των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες, από την οποία βγαίνουν πιο δυνατές, ενώ ευχαρίστησε τις ξένες αντιπροσωπείες και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Selma Kleinau εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και ο Onur Aslan εκ μέρους της ΚΝ Τουρκίας. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο (παραθέτουμε αποσπάσματα παρακάτω), ενώ το πρόγραμμα του Σαββάτου έκλεισε με λαϊκό γλέντι από συγκρότημα Ελλήνων μεταναστών από το Οφενμπαχ.


Την Κυριακή οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το ναζιστικό κολαστήριο του Μπούχενβαλντ, τις πύλες του οποίου, μεταξύ 1937 - 1945 που λειτουργούσε, πέρασαν 250.000 κρατούμενοι, με τους 56.000 να μη βγαίνουν ποτέ ζωντανοί. Στην ξενάγηση στον χώρο του στρατοπέδου συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή μπροστά στην τιμητική πλακέτα που τοποθετήθηκε από το κράτος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) για να τιμήσει τον ηρωικό ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν, ο οποίος εκτελέστηκε στο Μπούχενβαλντ στις 18/8/1944. Λουλούδια στο σημείο κατέθεσε ο Ν. Αμπατιέλος. Οι εκδηλώσεις του Διημέρου ολοκληρώθηκαν με την αναμνηστική φωτογραφία με υψωμένες τις γροθιές μπροστά στο επιβλητικό μνημείο, που κατασκευάστηκε επίσης επί ΓΛΔ, για να συμβολίσει τον όρκο που έδωσαν οι επιζήσαντες κρατούμενοι κατά την απελευθέρωσή τους, και το οποίο είναι ορατό από όλα τα σημεία της κοντινής πόλης της Βαϊμάρης.

  • Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία ο Ν. Αμπατιέλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επισκέφτηκε την Παρασκευή το σοβιετικό μνημείο στο Treptower Park στο Βερολίνο, όπου κατέθεσε λουλούδια. Στον χώρο του επιβλητικού αυτού μνημείου βρίσκονται θαμμένοι πάνω από 5.000 Σοβιετικοί στρατιώτες που έπεσαν στις μάχες για την απελευθέρωση του Βερολίνου και των γύρω περιοχών από τους ναζί.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ