Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμιά αποζημίωση στο Δίστομο

Με παλιά και νέα επιχειρήματα η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ απαντάει άλλη μια φορά στα θύματα του Διστόμου: Καμιά αποζημίωση. Το νέο επιχείρημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επικυρώσει την ευρωπαϊκή συμφωνία του 1972 για την ασυλία των κρατών, σύμφωνα με την οποία δικαστικές αποφάσεις ενός κράτους - στην περίπτωση του Διστόμου, ελληνικού δικαστηρίου - εναντίον ενός άλλου κράτους του γερμανικού - πρέπει να αναγνωρίζονται από το δεύτερο αυτό κράτος.

Για την είδηση για τη νέα άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης δημοσιεύει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (23/24 Φλεβάρη) που πληροφορεί ότι αποτελεί τη θέση που πήρε απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στρασβούργο (ECHR) στο οποίο έχουν κάνει προσφυγή οι συνήγοροι των θυμάτων του Διστόμου.

Κατά την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» η κυβέρνηση Σρέντερ απαντάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η καταβολή αποζημιώσεων στο Δίστομο θα αποτελούσε διεθνές προηγούμενο με «απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες για κάθε κράτος». Θα ήταν δυνατό να ακολουθήσουν πολυάριθμες ατομικές αγωγές εναντίον του γερμανικού δημοσίου, υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στις δικαστικές διαδικασίες στην Ελλάδα μέχρι την απόφαση για την κατάσχεση της γερμανικής περιουσίας στην Αθήνα και συνεχίζει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αιτιολογεί απέναντι στο ECHR την άρνηση πληρωμής με το ότι οι ενάγοντες δεν εξάντλησαν ακόμη τον ενδοκρατικό (ελληνικό) νομικό δρόμο. Σύμφωνα με την άποψή της οι ενάγοντες θα όφειλαν πρώτα να απευθυνθούν σε γερμανικά δικαστήρια, πράγμα που δε συνέβη ως τώρα». Στη γερμανική απάντηση στο δικαστήριο του Στρασβούργου προστίθεται: «Η όλη διαδικαστική στάση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας αποτελεί νόμιμη υπεράσπιση απέναντι σε μια διαρκή παραβίαση της ασυλίας κρατών εκ μέρους της Ελλάδας».

Το όλο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας καταλήγει με το γερμανικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ευρωπαϊκή συμφωνία του 1972 για την ασυλία των κρατών.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ