Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΕΕ
Προς βρετανική μονομερή αλλαγή του Πρωτοκόλλου

Στην προώθηση μονομερούς τροποποίησης του Πρωτοκόλλου ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία προχώρησε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο ζωνών. Μια πρώτη, πράσινη ζώνη, χωρίς σχεδόν καθόλου ελέγχους και γραφειοκρατία, θα αφορά προϊόντα που απευθύνονται μόνο στην αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας και μία δεύτερη, κόκκινη ζώνη, θα δημιουργηθεί για προϊόντα που προορίζονται για την Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ. Σε αυτήν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται και σήμερα στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η λεγόμενη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. Παράλληλα επισημαίνει ότι πρόκειται για αναγκαίες αλλαγές, «καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα της περιοχής».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, που ήρθε δεύτερο στις πρόσφατες εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, αρνείται να συναινέσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, αν πρώτα δεν αλλάξει το Πρωτόκολλο.

Από την άλλη, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η αλλαγή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μονομερή ενέργεια, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Γι' αυτό και σε κάθε ευκαιρία οι Βρυξέλλες τονίζουν πως το Λονδίνο θα πρέπει να είναι έτοιμο να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), προβλέπει ότι όλα τα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας θα υπόκεινται σε τελωνειακούς και κανονιστικούς ελέγχους.

Ξεκίνησαν οι απελάσεις προς τη Ρουάντα

Στο μεταξύ, χτες, η Βρετανία άρχισε τις πρώτες 8 απελάσεις μεταναστών και προσφύγων στη Ρουάντα στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κατά του ξένου, ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού.

Η Λιζ Τρας υπερασπίστηκε την πολιτική που προκαλεί τις αντιδράσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομικές διαδικασίες κατά του Λονδίνου για παραβιάσεις του Πρωτοκόλλου (2022-06-16 00:00:00.0)
Τοπικές εκλογές - «βαρόμετρο» για τον Τζόνσον (2022-05-05 00:00:00.0)
Παζάρια και μετά τις «βελτιωτικές προτάσεις» της Κομισιόν (2021-10-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-09-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-09-09 00:00:00.0)
Κυβερνητικές οδηγίες με επίκεντρο τη Βόρεια Ιρλανδία (2020-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ