Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Αισιόδοξος Γκρίνσπαν

Βδομάδα αισιοδοξίας για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας. Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσής του για τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ότι η οικονομία βγαίνει από την ύφεση. Ο ίδιος όμως έσπευσε να μετριάσει τον ενθουσιασμό των «αγορών» τονίζοντας ότι «η ανάκαμψη θα είναι μέτρια».

Οι δαπάνες σε άνοδο

Η αισιοδοξία του Γκρίνσπαν φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δόθηκαν για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις δημόσιες δαπάνες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 οι δημόσιες δαπάνες και οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες που μάλιστα κατευθύνθηκαν κυρίως σε αμερικάνικα προϊόντα, έφεραν το ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4%.

Ομως η Γουόλ Στριτ δεν πείθεται

Ωστόσο, ούτε οι δηλώσεις Γκρίνσπαν, ούτε τα στοιχεία για τις δαπάνες, φάνηκαν αρκετά για να πειστούν και οι χρηματιστές της Γουόλ Στριτ. Ετσι την περασμένη Πέμπτη ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,21% και ο δείκτης Nasdaq έχασε 1,16%. Τώρα όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν πράγματι οι εκτιμήσεις περί τέλους της ύφεσης θα αποδειχθούν και ρίχνονται στη συζήτηση για το πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη.

Απολύσεις και... άλλες απολύσεις

Μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, η Goldman Sachs Group Inc. αναμένεται να προχωρήσει σε περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας την επόμενη βδομάδα, με προοπτική περαιτέρω απολύσεων αργότερα, την άνοιξη, σε περίπτωση που δεν ανακάμψει η αγορά. H Goldman Sachs, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη «ξεσκαρτάρει» κάθε χρόνο περίπου το 5-10% των χαμηλής απόδοσης υπαλλήλων της, τους οποίους αντικαθιστά με νεοπροσλαμβανόμενους.

Μάντεις κακών

Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους η Goldman Sachs θα έχει λιγότερους υπαλλήλους, αν και το ποσοστό μείωσής τους δε θα είναι τόσο μεγάλο όσο αυτό στη Merrill Lynch & Co., η οποία πέρυσι προχώρησε σε απολύσεις 15.000 υπαλλήλων, δηλαδή στο 21% του εργατικού της δυναμικού.

Παρενέργειες της Enron

Η υπόθεση της Enron και οι αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού, από την εταιρία έφερε στο προσκήνιο τη διαπλοκή μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των αστικών πολιτικών κομμάτων. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων και για να αποφύγει περαιτέρω εμπλοκή η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία BP ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε οικονομική ενίσχυση κομμάτων στις 90 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Σημειώνεται ότι μόνο πέρυσι η ΒΡ διέθεσε 840.000 δολάρια στα αμερικανικά κόμματα.

«Πλαστή» ανεργία στη Γερμανία

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γερμανία σχετικά με τα πλαστά στοιχεία της υπηρεσίας απασχόλησης εργατικού δυναμικού πήρε μεγάλες πολιτικές διαστάσεις εξαιτίας και του γεγονότος ότι η χώρα διανύει ουσιαστικά προεκλογική περίοδο. Υπό το βάρος των αντιδράσεων η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα μέτρησης της ανεργίας και καταγραφής των ανέργων. Η πληγή όμως παραμένει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ