Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Γονιδιακή θεραπεία στο DNA του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει

Βασίλης Ζουμπουρλής, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Βιοϊατρικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου αλλά και τιμή που συμμετείχα στη συλλογική συγγραφή του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα (...) Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αναδεικνύεται ότι η αιτιότητα της συχνότατης ανάδυσης και της ταχύτατης εξέλιξης των νέων μολυσματικών ιών εδράζεται στις κυρίαρχες οικονομικές δομές, δηλαδή τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, ιδιαίτερα στον κτηνοτροφικό και γεωργικό τομέα. Αποσιωπάται συνειδητά η σχέση αυτή - για ευνόητους λόγους για τους κεφαλαιοκράτες - όσο και οι περιβαλλοντικές αλλαγές που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών τονίζουν ότι το εμπόριο εξωτικών ειδών, η βρώση άγριων ζώων και, το κυριότερο, η αυξανόμενη ζήτηση για ζωική πρωτεΐνη παγκοσμίως, είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάδυση και διάδοση νέων ασθενειών.

Περίπου 200.000 παγκολίνοι θανατώνονται ετησίως στην Ασία, τόσο για παρασκευή φαρμάκων για την παραδοσιακή κινεζική Ιατρική όσο και για το κρέας τους. Η «διαστροφή» στη συνειδητοποίηση κοινωνικών αναγκών που επιβάλλει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής οδηγεί στη φυλάκιση της μοσχογαλής στις ασιατικές χώρες και στην εκμετάλλευσή της για την παραγωγή του αρωματικού καφέ Kopi Luwak από τα κόπρανά της, που η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει και τα 550 ευρώ το κιλό. Είναι γνωστό ότι οι κορoνοϊοί εύκολα ανασυνδυάζονται στη φύση. Αυτό πιθανώς συνέβη στις λαϊκές αγορές της Απω Ανατολής, όπου άνθρωποι, νυχτερίδες, μοσχογαλές, παγκολίνοι, κότες, γουρούνια κ.λπ. συμμετέχουν σε ένα αλισβερίσι ιικών ανταλλαγών.

H «χαμπουργκεροποίηση» του τροπικού δάσους, με τη δραματική αύξηση στη βιομηχανία του βόειου κρέατος, οδήγησε και στην ταυτόχρονη εμφάνιση των αιμορραγικών πυρετών. Η στροφή προς τη μαζική παραγωγή προϊόντων καμήλας ευνόησε την εμφάνιση του MERS-CoV-2003. Ποτέ άλλοτε τα ζώα που εκτρέφονται - ειδικά τα γουρούνια, τα πουλερικά, οι καμήλες και οι αγελάδες - δεν ζούσαν σε μικρούς χώρους - κλουβιά και σε ανήλιαγες αποθήκες (αυτό στον καπιταλισμό λέγεται οικονομία κλίμακας). Επιλέγονται οι μονοκαλλιέργειες, δηλαδή τα ζώα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα σε κρέας και γάλα, καταργείται η βιοποικιλότητα και προσφέρεται το καλύτερο περιβάλλον για βιολογική προσαρμογή, αναπαραγωγή και ανασυνδυασμό των ιών. Ετσι, παρουσιάζονται νέες ασθένειες, που μπορούν να εξελίσσονται και σε πανδημίες, με την εντατική εκτροφή και αναπαραγωγή ζώων, με την κακή τους διατροφή για τη μείωση του κόστους παραγωγής του τελικού προϊόντος και την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού κέρδους για τον καπιταλιστή. Τα παραπάνω φυσικά πάνε παρέα με την αποψίλωση και την καταστροφή των δασών, που σημαίνει διατάραξη των σχέσεων και της ισορροπημένης συνύπαρξης των ζώων με την καταστροφή των οικοσυστημάτων (...) Ενώ η ανάπτυξη της επιστήμης ως κυρίαρχης παραγωγικής δύναμης προσφέρει αντικειμενικά τρόπους πρόληψης των επιδημιών - πανδημιών ή περιορισμού των ασθενειών, αυτοί οι τρόποι στο φιλτράρισμα κέρδους - οφέλους δεν αποτελούν προτεραιότητα στην καπιταλιστική κοινωνία.

Ο «αόρατος εχθρός»: Το πρώτο διάστημα της πανδημίας ακούγαμε από τα επίσημα χείλη της επιστήμης τα περί «αόρατου εχθρού», την εποχή που με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μπορούμε να δούμε τον κάθε ιό και όταν το 2021 υπάρχουν πάνω από 140.000 επιστημονικές εργασίες για τον COVID-19 (...)

Για το γονιδιακό άλμα. Γνωρίζουμε ότι ο ιός της νυχτερίδας μοιάζει σε ποσοστό 96,5% με τον SARS-2 του ανθρώπου. Υπολογίζεται με μοντέλα της γενετικής εξέλιξης ότι για να περάσει και να προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό ένας τέτοιος ιός, θα χρειαζόταν τουλάχιστον 50-80 χρόνια. Για τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως εξηγείται το μεγάλο γονιδιακό άλμα (spillover), που μεταφράζεται με τη μεταπήδηση των ιών από κάποια κατώτερα ζώα στον άνθρωπο. Συνεπώς, καθημερινά οι ιοί λαμβάνουν μηνύματα για τάχιστες προσαρμογές τους στους ανώτερους οργανισμούς, από την εγκληματική συμπεριφορά του κεφαλαίου στον άναρχο, ανισόρροπο μεταβολισμό της φύσης και την καταστροφή των οικοσυστημάτων (...)

Και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι γονιδιακή θεραπεία στο DNA του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει (αυτό είναι έργο των μεταρρυθμιστών, που ξεκίνησε από την εποχή του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, με την «πολιτεία των αρίστων»), εμείς προτάσσουμε το δικό μας όραμα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που το νέο DNA του θα έχει σχεδιαστεί με ψιλοβελονιά από τη συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας μαζί με το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ