Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται στην Κολομβία την Κυριακή 19/6.

Αντίπαλοι είναι ο 62χρονος γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, που έχει υπάρξει αντάρτης στο «Κίνημα 19» και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, επικεφαλής του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορική Συμφωνία» - Pacto Historico (τον οποίο στηρίζει και το Κολομβιανό ΚΚ), και ο 77χρονος Ροντόλφο Ερνάντες, λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος στον κατασκευαστικό τομέα, με την «Ενωση των κυβερνητών ενάντια στη διαφθορά».

Στον α' γύρο ο Πέτρο πήρε 40,32% και ο Ερνάντες 28,15%, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά προβάδισμα στον πρώτο. Αναμένεται δε να παίξει σημαντικό ρόλο το ζήτημα της συμμετοχής (54,91% στον α' γύρο), ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες.

Ο Πέτρο, αξιοποιώντας τη βαθιά οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την καταπάτηση των λαϊκών δικαιωμάτων και τις δολοφονίες χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών, προβάλλει μέτρα «αντιμετώπισης της διαφθοράς», «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», «ειρήνη με δικαιοσύνη» και «πράσινη μετάβαση».

Στις τελευταίες δηλώσεις του ζήτησε συναίνεση για να υπάρξει «αρμονική ανάπτυξη με δημοκρατία και αλληλεγγύη» και επιβεβαίωσε ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα σεβαστεί το Σύνταγμα και «δεν θα επιδιώξει επανεκλογή», αλλά και ότι «θα σεβαστεί την ατομική ιδιοκτησία» (βλέπε καπιταλιστική εκμετάλλευση). Αυτό δηλαδή που προβάλλει είναι το παραμύθι ενός πιο «δίκαιου καπιταλισμού», την ίδια απάτη που αναπαράγει η σοσιαλδημοκρατία σε όλο τον κόσμο για να διαιωνίζεται η εξουσία του κεφαλαίου και να αφοπλίζεται το λαϊκό κίνημα.

Από την άλλη ο Ερνάντες, που στηρίζεται από τις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και τον σημερινό Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, υπήρξε δήμαρχος στην επαρχιακή πόλη Μπουκαραμάγκα και διώκεται για διαφθορά, παρότι εμφανίζεται ως διαπρύσιος κήρυκας εναντίον της. Επίσης, αρνήθηκε να κάνει οποιονδήποτε διάλογο με τον αντίπαλό του (τύπου «τηλεμαχίας») και χρησιμοποιεί πλατιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις τελευταίες παρεμβάσεις του ξεχωρίζουν οι προκλητικά αντιδραστικές δηλώσεις, σε στιλ Ζαΐρ Μπολσονάρο (Προέδρου της Βραζιλίας), τα όσα ...απλόχερα τάζει και ο μυσογυνισμός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ