Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Καθέλκυσε και τρίτο αεροπλανοφόρο

Το αεροπλανοφόρο «Φουτζιάν» έγινε την Παρασκευή το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, μετά την επίσημη καθέλκυσή του σε ναυπηγείο της Σαγκάης.

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε εξολοκλήρου στην Κίνα και θεωρείται ότι είναι εξοπλισμένο με πολύ πιο σύγχρονα συστήματα, σε σχέση με τα άλλα δύο («Λιαονίνγκ» και «Σαντόνγκ»). Πριν ξεκινήσει να χρησιμοποιείται, θα υποβληθεί σε ασκήσεις και δοκιμασίες που θα διαρκέσουν αρκετά, ακόμα και χρόνια.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το «Φουτζιάν» έχει πολύ μεγαλύτερο κατάστρωμα και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες για την απονήωση (απογείωση) των μαχητικών αεροσκαφών που θα μεταφέρει στο μέλλον. Ακόμα θεωρείται ικανό να μεταφέρει πολύ περισσότερα καύσιμα και όπλα.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου με επισημάνσεις ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν μακράν τα περισσότερα αεροπλανοφόρα σε υπηρεσία (11), ενώ μετά την Κίνα ακολουθούν Βρετανία (2), Ρωσία (1), Γαλλία (1), Ιταλία (1), Ινδία (1) και Ταϊλάνδη (1).

Το «Λιαονίνγκ» τέθηκε σε υπηρεσία το 2012, αφού αγοράστηκε και ανασκευάστηκε μετά την αγορά του από την Ουκρανία (1998). Το «Σαντόνγκ» κατασκευάστηκε στην Κίνα και τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2019.

Οι ηγέτες Ιαπωνίας - Αυστραλίας θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ενώ αυξάνεται η στρατιωτική ισχύς της Κίνας, οι ΗΠΑ επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τις δικές τους συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, Στ. Ράντερ, υποστήριξε πριν από τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα υπουργό Αμυνας, Νιμπούο Κισί, ότι στόχος της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η ασφάλειά της. Ο Κισί δήλωσε από τη μεριά του ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν να αναπτύξουν από κοινού τις ικανότητες και τακτικές τους «για να διασφαλίσουν την ετοιμότητα στην περιοχή».

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη εντόπισε 7 ρωσικά πολεμικά πλοία στα νότια της ακτής της περιοχής Τσίμπα (νότια του Τόκιο, κεντρική Ιαπωνία) που κατευθύνονταν νοτιοδυτικά. Ακόμα ανακοίνωσε ότι εντόπισε διάφορα κινεζικά πλοία συλλογής πληροφοριών κοντά στο Στενό Τσουγκαρού στη βόρεια Ιαπωνία. Δεν ανακοινώθηκε πάντως ότι κάποιο από αυτά εισήλθε σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι χαρακτηριστικό ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού θα εκπροσωπηθούν και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντ. Αλμπανέζι, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο, την οποία χαρακτήρισε «προτεραιότητα» των επόμενων ημερών για την κυβέρνησή του. Πρόσθεσε δε πως θέλει να εκφράσει «υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας που αντιστέκεται σε αυτήν την τραμπούκικη, παράνομη συμπεριφορά της Ρωσίας».

Μεσοβδόμαδα τη συμμετοχή του στη Σύνοδο είχε επιβεβαιώσει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φ. Κισίντα, που είπε ότι σκοπεύει να απευθύνει «μια έκκληση ότι η αλλαγή στο status quo μονομερώς διά της βίας είναι κάτι απαράδεκτο οπουδήποτε στον κόσμο και ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι αδιαίρετη από την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ