Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ
Παραμένουν τα προβλήματα για τους 400 ξεριζωμένους

Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους

Τη δομή προσφύγων - μεταναστών στο Κουτσόχερο Λάρισας, όπου υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται σήμερα περίπου 400 πρόσφυγες, επισκέφτηκε, χτες, κλιμάκιο της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλιμάκιο απαγορεύτηκε η διακίνηση του φυλλαδίου του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων σε πρόσφυγες και μετανάστες της δομής με γελοίες αιτιολογίες και ενώ σε προηγούμενες επισκέψεις του Κόμματος δεν είχε τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα.

Από τις συναντήσεις που έγιναν με τον διοικητή και τους εργαζόμενους της δομής διαπιστώθηκε ότι αρκετοί πρόσφυγες παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας, αφού αρκετές αιτήσεις για μεταφορά στη χώρα προορισμού είναι σε καθεστώς εκκρεμότητας από πλευράς Υπηρεσίας Ασύλου. Συνεχίζεται επίσης το πρόβλημα της μη συνοδείας προσφύγων από μεταφραστές κατά τις απογευματινές ώρες σε μονάδες Υγείας, ενώ πρόβλημα υπάρχει και για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών στις δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. ληξιαρχείο) από την έλλειψή τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση της διοίκησης της δομής και του αρμόδιου υπουργείου να έρθουν σε συμφωνία με επιχειρηματίες της περιοχής για την παραχώρηση προσφύγων ως εργατών γης, μπροστά στις ελλείψεις που σημειώνονται για τη συγκομιδή φρούτων. Και αυτό διότι η δομή δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς για να προστατεύει εκείνους που θα εργαστούν ούτε για το κατά πόσο θα τηρούνται ωράρια, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, διαπιστώθηκε πως οι λιγοστοί συμβασιούχοι και μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου που απασχολούνται στη δομή, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, όμως το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκαν με ευθύνη του υπουργείου οι συμβάσεις πολλών εργαζομένων (ΚΟΧ) οδήγησε στο να παραδοθούν σε εργολάβους η καθαριότητα, η συντήρηση και η φύλαξη των εγκαταστάσεων της δομής. Ενώ και η σίτιση έχει δοθεί σε εργολάβο, μειώνοντας το υπουργείο ταυτόχρονα το ατομικό επίδομα που έπαιρναν οι φιλοξενούμενοι στη δομή, που δεν ξεπερνά πλέον τα 75 ευρώ τον μήνα.

Από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν πρέπει να είναι αορίστου χρόνου και κάλεσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά και σταθερά δικαιώματα για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ