Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιτία των καταστροφών είναι το κυνήγι του κέρδους, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Θρακομακεδόνων στον έναν χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας μίλησε ο Αντώνης Ραλλάτος

Με θέμα: «Ενας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας του δάσους, της ζωής και της περιουσίας του λαού», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιούνη η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Θρακομακεδόνων του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση έγινε επίσης από τον Κώστα Γιαννακό, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστών, ο όποιος στάθηκε στη σημασία της πρόληψης, όπου τα μέτρα για αυτήν παραμένουν ανύπαρκτα, αλλά και στην απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας.

Ο Α. Ραλλάτος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, όπως έλεγαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι πρόσφατες πυρκαγιές (Υμηττός, Πάρος κ.λπ.) ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, αλλά και τη διαχρονική ευθύνη όλων των προηγούμενων, που αφήνουν απροστάτευτη τη ζωή, την υγεία και την περιουσία του λαού από φυσικά φαινόμενα. Για άλλη μια φορά, ένα συχνό φαινόμενο όπως οι πυρκαγιές στον Υμηττό παρουσιάστηκε από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη, ως "νέο φαινόμενο" που προέρχεται από την κλιματική κρίση!

Οι καθαρισμοί και η συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών δεν καλύπτουν στοιχειωδώς τις συνολικές ανάγκες πρόληψης, ενώ σε δάση όπως του Υμηττού άρχισαν οι καθαρισμοί μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Κάποιες προσλήψεις εποχικού προσωπικού με ελάχιστη εκπαίδευση, αλλά και συνεργασίες με κάποιες "εθελοντικές οργανώσεις" αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό».

Τα αστικά κόμματα και κυβερνήσεις στρατηγικά εχθροί της ολοκληρωμένης προστασίας των δασών

Τόνισε ότι «το θέμα των δασικών πυρκαγιών και των τεράστιων καταστροφών διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των διαχρονικών εκμεταλλευτικών επιδιώξεων του κατασκευαστικού, βιομηχανικού, εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, που υπηρέτησαν κάθε φορά όλες οι αστικές κυβερνήσεις από την ίδρυση του αστικού ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Αξιοποιούνται για την επιτάχυνση διάφορων σχεδίων εισόδου των μονοπωλιακών ομίλων στα δάση, στον τουρισμό, στη γεωργική παράγωγη, στην κτηνοτροφία, ώστε να επιταχυνθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη στις καμένες περιοχές. Διευκολύνουν τη μαζική και φτηνή απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων ξύλου για θρυμματισμό, καυσόξυλα αλλά και για βιομηχανική ξυλεία».

Ο ομιλητής επισήμανε ακόμη πως ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια κοινή στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», που μετατρέπει τη γη, τα δάση σε διέξοδο για τα εκμεταλλευτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων.

«Με τις αλληλοκατηγορίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κριτική όλων των αστικών κομμάτων, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, Ελληνικής Λύσης, για το ποιος φταίει για τις καταστροφές, επιχειρείται να συγκαλυφθεί η σύμπλευσή τους στην πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ» επεσήμανε και πρόσθεσε πως «η αιτία των καταστροφών που εξελίσσονται διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής με κριτήριο το κέρδος των ομίλων, την εκμετάλλευση των εργατών και του περιβάλλοντος, που παρασύρει ανθρώπινες ζωές ακόμη και στο θάνατο. Σ' αυτό υποτάσσουν τον χωροταξικό, αντισεισμικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τη μη αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Αυτό είναι το "όριο" της αντίληψης και της πολιτικής που υπηρετούν οι αστικές κυβερνήσεις. Γι' αυτό δεν μπορούν να προστατεύσουν τα δάση, είναι εχθροί της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασία τους».

Η διέξοδος στην πρόταση του ΚΚΕ και λαϊκή παρέμβαση ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ σημείωσε ότι «χρειάζεται ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, όπου κίνητρο της παραγωγής θα είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών - λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των ομίλων.

Η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός κατοχυρώνει την κοινωνική ιδιοκτησία και την αξιοποίηση της γης, των δασών. Δεν αντιμετωπίζει τους φυσικούς πόρους ως εμπόρευμα. Με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του ανθρώπου στη φύση, την ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από κάθε κίνδυνο, την ενιαία αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη, τη διαφορετική οργάνωση των επίγειων δυνάμεων».

Τέλος επισήμανε πως η διέξοδος αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και κάλεσε την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τις λαϊκές δυνάμεις να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν πολιτικά όλα τα αστικά κόμματα, να ενισχύσουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

«Να διαθέσουν τις δυνάμεις τους για να συγκροτηθεί ένα ισχυρό, μαζικό και αγωνιστικό κίνημα. Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, διεκδικώντας:

-- Ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

-- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Κατάργηση του αντιλαϊκού θεσμικού - νομικού πλαισίου της ενεργειακής, περιβαλλοντικής, χωροταξικής και δασικής πολιτικής που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, στο πλαίσιο της "πράσινης μετάβασης".

-- Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών με σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, στη βελτίωση και αύξηση των υποδομών, στην οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, των αναδασώσεων και εξασφάλιση γι' αυτό άμεσα του 2% του τακτικού προϋπολογισμού.

-- Αμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για μέσα και υποδομές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ