Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή στον εμπαιγμό απέναντι στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών

Η απόφαση του ΣτΕ πυροδοτεί νέους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει ότι μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας» - «Kalamata Olives», η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη δείξουν καμία ανοχή στον εμπαιγμό τους.

Οπως τονίζει, πρόκειται για απόφαση που αξιοποιείται για περαιτέρω χτύπημα στους αγρότες - ελαιοκαλλιεργητές του νομού, «άλλο ένα στιγμιότυπο της επίθεσης που δέχονται, στα τόσα άλλα των τελευταίων χρόνων» και μάλιστα τη στιγμή που «οργάνωναν την παραγωγή τους με σκοπό εισόδημα που θα εξασφαλίζει τις βιοτικές τους ανάγκες, ύστερα από μια χρονιά ακαρπίας, με τραγικές συνέπειες, αποζημιώσεις πολύ μικρότερες από τις καταστροφές που έγιναν αλλά και υψηλότατο κόστος παραγωγής», με αποτέλεσμα ήδη να βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να κατρακυλήσει η τιμή στην ελιά Καλαμών.

Αναφορικά με την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις σε σχέση με τα ΠΟΠ προϊόντα, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας τονίζει ότι «οι αγρότες έχουν πείρα από την προσπάθεια που γινόταν από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, να καλλιεργηθούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους μικρομεσαίους ελαιοκαλλιεργητές ότι μπορεί να βελτιωθεί με το καθεστώς ΠΟΠ η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε ζήτηση και τιμές. Ομως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε το 2017, ούτε το 2020, αλλά και άλλες χρονιές που οι τιμές έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ούτε και τώρα φυσικά».

Ειδικά δε η τελευταία απόφαση «πυροδοτεί και εκφράζει νέους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα προϊόντα, που είναι και οι σταθερά κερδισμένοι της υπόθεσης, μιας και ανάλογα με τα συμφέροντά τους συμπιέζουν τις τιμές στους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι τοπικοί βουλευτές τους, ο περιφερειάρχης, αλλά και λοιποί γνωστοί δορυφόροι τους, κρύβουν αυτές τις πλευρές και αξιοποιούν το ζήτημα για να γίνεται διαχωρισμός και αντιπαράθεση με τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών άλλων περιοχών και να χάνεται ο πραγματικός αντίπαλος, οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεξαγωγείς».

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι παρά τα δεκάδες ποιοτικά προϊόντα που παράγονται, η κατάσταση παραμένει δραματική για την πλειοψηφία των αγροτοπαραγωγών, όπου οι νόμοι της αγοράς οδηγούν ακόμα αγροτικά ΠΟΠ προϊόντα να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές την ώρα που εξασφαλίζονται κέρδη για εμπόρους και βιομηχάνους, προσθέτει η ΤΕ Αιτωλοκαρνανίας και αναδεικνύει:

«Η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων, έτσι όπως προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν προστατεύει ένα εγχώριο αγροτικό προϊόν, από τη στιγμή που μπορεί να εισάγει παρόμοια αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες, και επειδή συσκευάζονται σε ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας αυτομάτως γίνονται ελληνικά προϊόντα, όπως εξάλλου γίνεται με εισαγωγές ελιάς Καλαμών.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν πραγματικά να προστατευτούν αν μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, αν απαγορευτούν οι αθρόες εισαγωγές στην ελιά Καλαμών και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή».

Την ίδια ώρα, απάντηση στους πανηγυρισμούς στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., δίνει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Με αφορμή το ίδιο θέμα, σε παρέμβασή του ο Σπύρος Νικολόπουλος, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας και γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, τονίζει σε σχέση με την απόφαση του ΣΤΕ ότι «οι πανηγυρισμοί είναι περισσότερο προκλητικοί από ποτέ», αφού εκτοξεύονται τα κόστη παραγωγής και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα στοιχειώδη.

«Είναι χαρακτηριστικές οι τιμές στην πατάτα της Μεσσήνης ή η χρονίζουσα κοροϊδία με τη σταφίδα. Ακόμα και με την ελιά Καλαμών, που φέτος το κόστος παραγωγής της έχει εκτοξευτεί (λόγω αναγκαίων ραντισμάτων, ιδιομορφία της καλλιέργειας κ.λπ.), πώς θα επιβιώσει ο παραγωγός; Και η περσινή "καλή" τιμή των 2 ευρώ φέτος δεν είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών», σημειώνει, τονίζοντας ότι η όποια διαμάχη αφορά μόνο το κέρδος εξαγωγέων και μεγαλεμπόρων, με θύματα τους αγροτοπαραγωγούς που θα δίνουν μάχη επιβίωσης.

Και οι δύο ΤΕ προτρέπουν σε συνέχιση της πάλης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, τα οποία οι κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ